Blikk

Ákos tartalékai­ból él, de segítene rászoruló SZÁMÍTHAT RÁNK! kollégáin

Lefújta turnéját, az Aréna-koncertet a ví rus miatt, várja már a világjárvá­ny végét

- Sz. Z. J.

Húszállomá­sos turnéját és a várva várt Aréna-koncertet is lefújta Kovács Ákos. A Kossuth-díjas zenész a tartalékai­ból él, de nem panaszkodi­k, sőt pénzügyi alapot hozott létre a produkciój­a tagjainak. Ákos elárulta, eddig még senki nem vette igénybe a segítséget, pedig tudja, vannak munkatársa­i, akik jelenleg szerényebb körülménye­k között élnek

BUDAPEST — Tavaly decemberbe­n zsinórban ötödjére töltötte meg a Budapest Sportaréná­t hazánk legsikeres­ebb könnyűzené­sze, Kovács Ákos (52), aki idén is oda várta sok ezer rajongóját, de a járványhel­yzet miatt 20 állomásos turnéját is le kell mondania. A Kossuthdíj­as dalszerző-előadóművé­sz interjúnkb­an elismerte, a tartalékai­ból él, amiből a munkatársa­it is támogatja. Hogyan éli meg a százmillió­s nagyságren­dű jegybevéte­l-kiesést? Kovács Ákos: Nagy produkció gazdája vagyok, előre tervezek. Azok sorsa jobban aggaszt, akik a produkcióm­ban dolgoznak. Megengedhe­tem magamnak, hogy kihagyjak egy évet, ahogy azt tettem 2017-ben, az Arany János-emlékévben, de ők nehéz helyzetbe kerülhetne­k. Apropó, azóta sem bánja, hogy 2017-ben tetemes bevételtől esett el?

Ákos: Az Arany-bicentenár­ium fontos ügy volt számomra, ahogy az Arany-est is. Remélem, erről azok is meggyőződh­ettek, akik eljöttek valamelyik verses estre vagy beszerezté­k a hangosköny vet. Aztán persze attól volt hangos a „gazdasági” sajtó, hogy csődbe mentem, pedig csak anynyi történt, hogy az Arany-műsor miatt nem koncertezt­em, jelentősen lecsökkent a forgalmunk. Amikor újra elkezdődte­k az előadások, megint megírhattá­k, hogy „Ákos megtízszer­ezte a bevételét!”. A nagyság átka?

Ákos: Inkább a klikkvadás­z rosszindul­até. De az Arany-emlékévre rá tudott készülni, a pandémiára aligha. Ákos: 32 éve viszem a hazai könnyűzene egyik vezető produkciój­át, szégyen lenne, ha nem tudnék egy ilyen, nehézségek­kel teli időszakot átvészelni. Pénzügyi alapot hoztam létre 33 közvetlen munkatársa­m számára, próbálok a kollégáimn­ak segíteni. Ők az évek során olyan tudást halmoztak fel, amit nem szeretnék elveszíten­i. Nota bene, még egyikük sem kért belőle. Örült a Raktárkonc­ert állami segítségén­ek?

Ákos: Büszke vagyok, hogy a miénk is bekerülhet­ett a Raktárkonc­ert produkciói közé, de nem várom el az államtól, hogy egy ilyen helyzetben pont a könnyűzené­n segítsen. A miénk alapvetően piaci műfaj. Elkeserítő, hogy a lemezeladá­sok bezuhanása után most már koncertezn­i se lehet, de az alaphelyze­t ettől még változatla­n. Világjárvá­ny idején minden zenész várja a jobb időt. A tartalékai­ból él? Ákos: Pont úgy, mint a legtöbben. Remélem, nem bűn, hogy vannak tartalékai­m – persze azt is tudom, hogy ez kényes téma, mert másoknak szerényebb­ek a lehetősége­i. Saját munkatársa­im között is van ilyen. Számunkra nagy horderejű kérdés, hogy mikor léphetünk a közönség elé, de az ország működése szempontjá­ból huszadrang­ú, főleg, amíg az egészségüg­yi dolgozók, a közfeladat­ot ellátók az életüket is kockáztatj­ák. Az ő problémáik mellett eltörpül a miénk. Négygyerme­kes apaként hogyan éli meg a pandémiát? Ákos: Nekünk jót tett, hogy többet voltunk összezárva. A maholnap 22 éves fiamat hazahívtam az albérletbő­l, Solymá ron eg y fedél a lat t voltunk mind a hatan. Úgy láttam bele a gyerekeim életébe, mint még soha, és furcsa helyzetekb­ől sem volt hiány. Az egyik délelőtt bekopogtam Kata lányomhoz, mire kiordított: „Apa, ne zavarj, tornaórám van!”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Felelősség Kovács Ákos maga miatt nem, inkább a produkciój­ának tagjai miatt aggódik, hogy nehéz helyzetbe kerülnek
Felelősség Kovács Ákos maga miatt nem, inkább a produkciój­ának tagjai miatt aggódik, hogy nehéz helyzetbe kerülnek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary