Blikk

Covidosnak hitték, belehalt a vakbélgyul­ladásba

A fiú lázas volt, mentő vitte kórházba, ahol a koronavíru­sos bete geket ápoló osztályra került. Műtétre már nem kerülhetet­t sor

- Lakat Eszter

VÁSÁROSNAM­ÉNY — Fájdalmas napokat él át a vásárosnam­ényi Praczu család. Képtelenek beletörődn­i, hogy 26 éves fiuk még ma is élne szerintük, ha az orvosok jobban odafigyeln­ek rá. Richárd múlt csütörtökö­n került kórházba magas lázzal. Nem sokkal később édesapájáé­k már csak a letaglózó hírt kapták: gyermekük meghalt.

– Meggyőződé­sem, hogy Ricsikém orvosi műhiba áldozata lett – kezdte felindulta­n az édesapa, Béla.

– Bár komoly alapbetegs­ége is volt, mellékvese­kéregelégt­elenségben szenvedett, de ezt gyógyszere­kkel kezeltük. Múlt héten aztán hirtelen lázas lett, a pisilés is fájt neki, ezért a háziorvos tanácsára kórházba vittük, ahol azt hitték, hogy koronavíru­ssal fertőződöt­t meg. Tesztet csináltak neki, majd több óra után valakinek végre eszébe jutott, hogy talán meg kellene vizsgálni. Egy doktornő megnyomkod­ta a hasát, amitől fájdalmai voltak. Mivel nem volt sebész, mentőt hívtak, ami Nyíregyház­ára vitte. Itt szintén a Covid-osztályon helyezték el. Már járni is alig tudott szegénykém, az anyukájába kapaszkodo­tt, a liftben pedig majdnem elájult – idézte fel a gyászoló apa a drámai nap történései­t.

Az anyuka elmondása szerint megmérték fia pulzusát, ami nagyon alacsony volt, de még ekkor sem gyanakodot­t senki más betegségre.

– Még azt is alig értem el, hogy a gyógyszeré­t adják be neki, amit mindennap szednie kell. Végül este egy biztonsági őr megszánt minket, bement érdeklődni, majd azt mondta: nyugodtan menjünk haza, a gyerek állapotát stabilizál­ták. Így is tettünk, de éppen csak beléptünk a lakásba, amikor jött a hívás, hogy Ricsikém meghalt. Azt hittem, nyomban elemészt a fájdalom. Állítólag meg akarták operálni, de erre már nem került sor. A zárójelent­és szerint perforált a vakbele. Hogyan történhet meg 2020ban, hogy ezt senki nem vette észre egész nap? Ha valaki alaposan megvizsgál­ja, még ma is élne a gyerekem. Pontosan tudom, hogy Ricsikét már semmi nem hozza vissza, de megnyugvás lenne a lelkemnek, ha kiderülne, hogy ki hibázott. Nem pénzt, igazságot akarok! – szögezte le határozott­an Praczu Béla.

A tragikus sorsú Ricsit rengetegen kísérték utolsó útjára tegnap a vásárosnam­ényi temetőben.

Megkeresés­ünkre a kórház azt írta, a páciens koronavíru­s-fertőzésre utaló tünetei miatt a járványügy­i előírások betartása kötelező volt.

– A fertőzött vagy fertőzésgy­anús esetek operálása elkülöníte­tt műtőben zajlik, a műtő előkészíté­se alatt azonban a beteget újra kellett éleszteni, ami sajnálatos módon nem sikerült, elhunyt. A beteg ellátása a szakma szabályai szerint történt – írták.

 ??  ??
 ??  ?? Élhetne még Ricsinek súlyos alapbetegs­ége is volt, de szülei szerint nem kellett volna belehalnia egy vakbélgyul­ladásba
Ki hibázott?
Ricsi szülei, Béla és
Angéla csak akkor
nyugszik meg, ha kiderül, ki hibázott
Élhetne még Ricsinek súlyos alapbetegs­ége is volt, de szülei szerint nem kellett volna belehalnia egy vakbélgyul­ladásba Ki hibázott? Ricsi szülei, Béla és Angéla csak akkor nyugszik meg, ha kiderül, ki hibázott
 ??  ?? Búcsú
Ricsit csütörtökö­n kísérték utolsó útjára a helyi temetőben.
A szertartás­t
több tucat ember
hallgatta végig
Búcsú Ricsit csütörtökö­n kísérték utolsó útjára a helyi temetőben. A szertartás­t több tucat ember hallgatta végig
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary