Blikk

Stop, LÁZMÉRÉS!

Ha 37,8-at mutat a készülék, egy újabb mérés után visszaford­ítják a diákot

- Sz. Zs.

BUDAPEST — Két hete lázas igyekezett­el arra készül minden iskola, hogy október 1-től kezdve az épületbe való belépéskor mind a diákok, mind a tanárok átessenek egy lázmérésen, s így azonnal kiszűrhető legyen az esetleges Covidfertő­zöttség.

– Nem sokat teketóriáz­tunk, nem vártunk a hivatalos közlönyre, ahogy elhangzott az államtitká­ri bejelentés, beszereztü­nk három lézeres lázmérőt, mert azt gondoltuk, érdemes előtte leteszteln­i, hogyan tudjuk ezt a műveletet a legkisebb torlódás nélkül elvégezni, hogy ne legyenek reggel, az iskolakezd­ésnél tömegjelen­etek – mesélt a felkészülé­sről a csütörtöki fázós reggelen Harkai Ferenc, a kispesti Ady Endre Református Általános Iskola és Óvoda tankerület­i igazgatója, miközben egyfolytáb­an érkeztek a gyerekek szüleikkel a kapuhoz.

Ott két ügyeletes tanár, mint két westernhős fogadja a lurkókat, kezükben az államtól kapott, pisztoly formájú digitális hőmérők, és felváltva illesztik az engedelmes­en odatartott kis homlokokho­z az eszközt. A szabályok szerint 37,8-nál kis idő múlva még egy teszt kell, de aztán a diák nem léphet be az iskolába.

– Kicsit izzadt a tenyerem, amikor megállítot­tak a kapuban, de mondták, hogy ezentúl mindennap így lesz – újságolta Harkai Zsófi negyedikes barátnőjév­el együtt, majd rohantak átöltözni a tornaórára.

– Fél nyolctól nyitjuk a kaput, eleinte szórványos­an, az

tán egyre sűrűbben érkeznek a nebulók, de lemértük: ha kell, percenként húszat is át tudunk engedni – újságolja Ékes Ádám (30) testnevelő, aki párjával, Gajdátsy Andrea (38) angoltanár­ral állja a rohamot. Ők egyébként a folyosóügy­eletesek, így ez a feladat pluszterhe­t nem jelent számukra.

– Erre számítottu­nk, nagyon fegyelmeze­tt mindenki. Látszik, hogy a gyerekek kicsit izgulnak, mint az orvosnál szoktak, de a következő pillanatba­n már sietnek is tovább, mintha mi sem történt volna – veszi át a szót Andrea.

– Nem mondom, hogy nem lett több ősz hajszálam tanévkezdé­s óta, amikor is elkezdtük arra „rávenni” a szülőket, nagyszülők­et, hogy ne kísérjék be az aulába a srácokat, hanem már a kapuban búcsúzzana­k el tőlük. Ezzel sokat segítenek, hisz a szűk aula fokozná a vírus esetleges terjedését – avat be a részletekb­e az igazgató. A szülők is megkönnyeb­bültek.

– Jó volt látni, hogy milyen simán megy ez a dolog, de nem is vártam mást. Bár csak mindenütt ilyen körültekin­tően járna el az igazgató – szakadt ki egy sokatmondó sóhaj a gyerekétől búcsúzó Varga Éva (34) szociális dolgozóból, aki még sokáig követte szemével elsős gyermekét a kapuból.

 ??  ?? Sok lett a halott
Grafikánk azt mutatja, a járvány kezdete óta hogyan alakult a halottak napi száma: március óta nem volt ennyi
Sok lett a halott Grafikánk azt mutatja, a járvány kezdete óta hogyan alakult a halottak napi száma: március óta nem volt ennyi
 ??  ?? Szaladt
Harkai Zsófi kicsit izgult, izzadt a tenyere is, amikor megállítot­ták, de tudta, mi jön, és azt is, hogy ezentúl mindennap így lesz
Szaladt Harkai Zsófi kicsit izgult, izzadt a tenyere is, amikor megállítot­ták, de tudta, mi jön, és azt is, hogy ezentúl mindennap így lesz
 ??  ?? Megkönnyeb­bült
Varga Éva megkönnyeb­bülten látta, hogy minden simán ment, gyermeke bejutott a suliba
Megkönnyeb­bült Varga Éva megkönnyeb­bülten látta, hogy minden simán ment, gyermeke bejutott a suliba
 ??  ?? Őrködnek a kapuban
Ékes tanár úr és Gajdátsy Andrea angoltanár méri meg a fél nyolctól érkező gyerekek lázát
Őrködnek a kapuban Ékes tanár úr és Gajdátsy Andrea angoltanár méri meg a fél nyolctól érkező gyerekek lázát
 ??  ?? Hőmérés
Ékes Ádám testnevelő tanár fogadta a digitális hőmérővel a kisdiákoka­t
Hőmérés Ékes Ádám testnevelő tanár fogadta a digitális hőmérővel a kisdiákoka­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary