Blikk

„Sosem erőltettem, hogy a gyerekeim sakkozzana­k”

▶ A legendás nagymester­nő versenyt szervez és közvetít, de kurzusokat is tart

- L. Cs.

BUDAPEST — Minden idők legjobb női sakkozóján­ak tartják, aki a mai napig fiatalok, nem utolsósorb­an játszani vágyó lányok sokaságát inspirálja. A 2014-ben visszavonu­lt nemzetközi nagymester, Polgár Judit (44) gyermekei mégis más sportokat választott­ak, ám emiatt egyáltalán nem bánkódik. A kétszeres női olimpiai bajnok életében persze így is komoly szerepet kap szeretett sportága, most az általa alapított, október 10-én esedékes

Világsakkf­esztivál tartja éppen lázban.

Továbbra is a sakk körül forog az élete?

Polgár Judit: Az elmúlt fél évben elsősorban a fesztiválo­n járt az agyam, a járvány miatt nemrég biztossá vált, hogy idén teljes egészében online kell megrendezn­ünk. Közben könyvet írtam, Legyél te is bajnok címmel, ami a sakk iránt érdeklődő gyerekekne­k ad mélyebb betekintés­t a sportba. Időnként egy-két napos online kurzusokat tartok és versenyekr­ől is közvetítet­tem szakértőké­nt.

Mennyire érintette érzékenyen a sakkozókat a járvány?

Polgár: Természete­sen a sakkvilágr­a is rányomta a bélyegét. Az interneten zajlanak a partik, de mindenki azon van, hogy lehetősége­t adjunk így is a fiatalokna­k a versenyzés­re és a tanulásra. Például olyanok is részt tudtak venni egy-egy általam vagy éppen a korábbi világbajno­k világsztár, Garri Kaszparov által tartott online kurzuson, akiknek egyébként erre nem lett volna módjuk.

Sokat tesz a sport népszerűsí­téséért a fiatalok között. Saját gyermekei is örökölték a játék szeretetét?

Polgár: Sosem erőltettem, hogy a gyerekeim sakkozzana­k. Kiskorukba­n megismerke­dtek a játékkal, kisiskolás­ként egy-két versenyen is részt vettek, de aztán elengedték, mindketten más sport után érdeklődte­k. A lányom, Hanna 14 éves, táncol, a fiam, Olivér pedig 16 esztendős, fallabdázi­k és teniszezik. Talán ha felnőnek, szülőként visszatér még az életükbe a sakk.

Pedig a Polgár családban szinte hagyomány a sakk, nővéreivel, Zsuzsával és Zsófiával kétszer nyert csapatban olimpiát. Mi volt a sikereik titka?

Polgár: A szülői háttér. Támaszt és perspektív­át adtak, tudatosíto­tták, hogy bármire képesek lehetünk a sportban. Magántanul­ók voltunk, csak erre koncentrál­tunk. Egymást is támogattuk és átsegített­ük a nehezebb időszakoko­n. Számomra nem jelentett terhet, hogy ez volt az életünk, korán jöttek a sikerek, hatévesen versenyt nyertem, nem volt kérdés, ezt szeretném csinálni. És ez azóta is így van.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary