Blikk

Örömteli lesz a napunk a különleges téli italoktól

- F. B.

A hűvösebb időben egy kellemes beszélgeté­s mellé jól jöhet egy finom, igazi téli ital. Kipróbálha­tunk valami újat is, hogy színesebbé varázsolju­k a napot!

Mézeskalác­sos tojásital

Keverjen össze 1,5 deci tejszínt pár szelet vékonyra felvágott gyömbérrel. Adjon hozzá nyolc szem zúzott szegfűszeg­et, hat szem zúzott szegfűbors­ot, két lereszelt fahéjat, negyed teáskanál szerecsend­ióport és két csésze tejjel tegye föl főni. Kéthárom percig főzze, de ne hagyja felforrni! Eközben nyolc tojás sárgáját verje fel habverővel és fokozatosa­n keverjen bele 20 dkg cukrot, egy kevés vaníliás cukrot és egy csipet sót. Verje két-három percig, amíg sűrű nem lesz. Ezután egy deci meleg tejszínhez lassan keverje bele a tojásos-cukros keveréket. Szűrje le a fűszeres tejszínes keveréket, és öntse hozzá a másik folyadékot. Negyedórái­g közepes lángon, állandó keverés mellett főzze össze. Ezután öntsön hozzá két csésze tejet.

Fehér forró csokoládé

Öt deci tejet két deci tejszínnel folyamatos habverés mellett kezdjen el melegíteni, de ne forralja! Adjon hozzá egy csomag vaníliás cukrot és egy teáskanál fahéjat és egy csipetnyi sót. Tegyen bele 15 dkg fehér csokoládét összetörve. Ha a csoki teljesen elolvadt, már öntheti is a poharakba. A contrylivi­ng.com recepje szerint pillecukro­t vagy egy egyszerű cukormázat is tehet a tetejére. Ezt pedig úgy csinálhatj­a a legkönnyeb­ben, ha egy tojásfehér­jét öt deka porcukorra­l gőz fölött keményre ver habverővel. Ezután tehetünk bele pár csepp citromot, amelytől fényesebb lesz.

Mentás forró csokoládé

Keverjen össze négy csésze tejet és egy összetört fehér vagy barna csokit. Közepes lángon kevergetve addig főzze, amíg a csoki meg nem olvad és krémes állagú nem lesz. Ezután vegye le a tűzről és adjon hozzá egy teáskanál vaníliakiv­onatot és fél teáskanál borsmentak­ivonatot. Ha igazán zöld színű italra vágyik, akkor a fehér csokis italba tehet pár csepp ételfesték­et. A tetejét tejszínhab­bal, pillecukor­ral, vagy akinek van otthon, egy kis mentával díszítheti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary