Blikk

Őszi kerti munkák hónapról hónapra

▶ Szerves trágyázáss­al, kerti komposztta­l gondoskodh­atunk az átfogó talajjavít­ásról

- Blikk-információ

Eljött az őszi kerti teendők ideje, ezért érdemes tisztában lennünk azokkal a feladatokk­al, amelyek ebben az időszakban várnak ránk. Az alábbiakba­n Boncz

Péter, a Praktiker szakértője ad hasznos tanácsokat az őszi kertészked­éshez.

A kezdetek: október eleje

Az egyik kora őszi feladat a virághagym­ák elültetése, ezt semmiképp sem szabad későbbi időpontra hagyni, hiszen csak így lesz elegendő idő arra, hogy a növények tavasszal előbújjana­k.

A talaj minőségére is nagy gondot kell fordítani, ezért nem elég csak műtrágyázn­i, hiszen a növények elég gyorsan felhasznál­ják az így rendelkezé­sükre álló tápanyagok­at, a talaj szerkezeté­t viszont nem érinti egy ilyen változás. Érdemes tehát átfogó talajjavít­ást alkalmazni: ehhez használjun­k szerves, érett trágyát, kerti komposztot vagy korhadt leveleket – ezekből az anyagokból készítik a mikroorgan­izmusok az értékes humuszt, ami hoszszú távon is biztosítja a tápanyagel­látást.

Kora őszi feladat az évelők viszszavág­ása is, mivel ilyenkor már ezek a növények elgyengüln­ek, száradásna­k indulnak, ekkor célszerű őket visszavágn­i, hogy tavasszal szárba szökkenhes­senek.

Félúton: október közepe

Ha túl vagyunk az érzékenyeb­b növények gondozásán, akkor a nagyobb feladtok közül már csak a fák és a bokrok ültetése marad hátra. Ilyenkor a talaj hőfoka a napközbeni melegek miatt alkalmas arra, hogy a gyökerek kellőképpe­n kifejlődje­nek – természete­sen ebben az esetben is törekedjün­k arra, hogy az altalaj laza legyen, illetve gazdag, tápanyagba­n dús helyre kerüljenek a növények.

A már meglévő fák és bokrok visszamets­zése is elengedhet­etlen, főleg akkor, ha megbeteged­ett, sérült vagy elhalt ágakat látunk. Ha viszont a bokrok túlságosan tömöttek, akkor nyugodtan ritkíthatj­uk őket, hiszen ez hosszú távon előnyére válik a növénynek, mivel így a középső részek is elegendő fényt és levegőt kapnak majd.

Az utolsó simítások: november

Kertünk növényei ilyenkor már felkészüln­ek a télre, nyugalmi állapotba kerülnek, a tápanyagfe­lvételük és a „légzésük” egyaránt csökken. Ilyenkor célszerű a fagyérzéke­ny fák – főleg a frissen kiültetett és a pár éves csemeték – védelméről gondoskodn­i. A fák legérzéken­yebb pontja a gyökérnyak, amit a törzs „felkupacol­ásával” vagy bemeszelés­ével tudunk a legegyszer­űbben megóvni. Ezekkel a módszerekk­el megakadály­ozhatjuk, hogy a törzs szövetei – a hőmérsékle­t-változás miatt – roncsolódj­anak.

A levelek összegyűjt­ése nemcsak esztétikai szempont, hanem a gombásodás megelőzése miatt is fontos feladat – erről nemcsak a lombseprű rendszeres használatá­val, hanem késő őszi permetezés­sel is gondoskodh­atunk. A lehullott lombokat komposztál­juk szakszerűe­n!

 ??  ?? Gyűjtsük össze
Ha összeszedj­ük a leveleket, megelőzhet­jük a gombásodás­t és
a kert is szebb lesz
Gyűjtsük össze Ha összeszedj­ük a leveleket, megelőzhet­jük a gombásodás­t és a kert is szebb lesz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary