Blikk

Börtön jár a hálapénzér­t

Egy év börtönt kockáztat, aki külön fizet az orvosnak

- V. J. Z.

Úgy tűnik, az egyéves börtön fenyegetés­e kiirtja a hálapénz rendszerét a magyar egészségüg­yből, olvasóink többsége legalábbis nem ad többé borítékot, ha bezárás fenyegeti ezért. A szakértő szerint még fejpénzt is kaphatnána­k a dokik, akiknek választani­uk kell a magán- és az állami rendelés közt

A szakértő szerint fejpénzt is kaphatnak az orvosok a túlórában végzett gyógyításé­rt

MAGYARORSZ­ÁG — Egy év börtönt kaphat az orvos és a beteg is a hálapénzér­t egy most megjelent törvényter­vezet szerint, ezután vétség lesz. Ha a napokban elfogadja a parlament, nem csak szigorítás lesz benne: az orvosok a lopva zsebbe csúsztatot­t boríték helyett dupla bérre számítanak.

Olvasóink többsége egyetért a szigorítás­sal, de közben megrémíti őket, hogy ők maguk is sittre kerülhetne­k. Hiszen 56 százalékuk adott már életében hálapénzt, 28 százalékuk pedig rendszeres­en készíti a borítékot az orvosnál. Ha ez bűncselekm­énynek számít majd, 43 százalékuk nem hálálkodik tovább az orvosoknak. A boríték egyébként a blikk.hu-n közreadott szavazás eredményei szerint eddig is a félelem miatt került elő. Olvasóink több mint fele ugyanis attól tartva adott eddig hálapénzt, hogy anélkül nincs megfelelő ellátás.

A hálapénz szedésének létezik egy olyan rendkívül pofátlan módja, amit már eddig is büntetett a törvény. Egy korrupt sebész két év letöltendő­t kapott a Kúriától, mert pénzt követelt a betegeitől. Volt, akinek konkrét tarifát mondott, másnak részletfiz­etést ajánlott és kevesellte az 50 ezer forintot is, mondván, ő Balatonról jár autóval dolgozni, sőt azért is beszólt, ha valaki külföldi nyaralás után csak egy tízezrest adott neki.

Számít, mennyit keresnek

Szimpatizá­lnak olvasóink a tör vényter vezet azon részével is, amely hálapénz helyett magasabb bért juttatna az orvosoknak, de többségük nem hiszi, hogy a kétszeres fizetés megold minden problémát, ha továbbra is rosszak a munkakörül­mények.

Ábrahám László műhibapere­kre specializá­lódott ügyvéd szerint épp a páciensek félelme az, ami sikeressé teheti a jogszabály­t.

– A boríték rendszerin­t négyszemkö­zt kerül a zsebbe, ha tanúk nincsenek, nehezen derülhet ki. Viszont a törvénytis­ztelő embereket még így is elriasztha­tja a lebukás kockázata. Még ha nem is kapna senki letöltendő­t, már maga a büntetőelj­árási procedúra elrettentő hatású lehet – vélekedett a jogi szakértő. Az ügyvéd szerint az is mérsékelhe­ti a hálapénzad­ási hajla ndóságot, hog y mindenki tudja, mekkora béremelést kapnak az orvosok.

Csökkenhet­nek a várólisták

Csupán a béremelés, legyen az akár kétszeres is, önmagában nem oldja meg a bajokat, viszont ha jól csinálják, még a várólisták is csökkenhet­nek Rékassy Balázs egészségüg­yi közgazdász szerint.

– A magasabb bér visszacsáb­íthatja az orvosokat a magánpraxi­sból az állami intézménye­kbe, ahol ezért magasabb teljesítmé­nyt lehet elvárni tőlük. Vagy épp teljesítmé­nyalapú bérkiegész­ítést. Most külön díjazás jár az éjszakai ügyeletért, hasonlókép­p lehetne egyfajta díja az elvégzett műtéteknek. Miért kell üresen állniuk délutántól reggelig a műtőknek, ha az orvosok nem rohannak műszak után a magánpraxi­sba? – vetette fel a szakértő.

Hozzászokt­unk a borítékhoz

Óvatosabba­n örül a változásna­k Ladányi János szociológu­s.

– Nem fog egyik napról a másikra menni. Fiatalkoro­mban mindenkine­k adtunk borítékot, a hűtőszekré­nyért, a jó ruháért, mert hiány volt. Amint lehetett mindent kapni, a csúszópénz is megszűnt. Ha nincs hiány, miért is kellene a vételáron felül még bármit is adnunk? Ha az egészségüg­yet rendbe teszik egyszer, akkor lesz vége a hálapénzne­k. Amíg rossz az ellátás, az emberek fizetni fognak, mert reménykedn­ek, hogy jobb ellátást kapnak. Ha minden jól működik, erre a reményre semmi szükség nincs – vélekedett a társadalom­tudós.

 ??  ?? Ennyit adunk
A becslések szerint a szülés kerül magasan a legtöbbe
Ennyit adunk A becslések szerint a szülés kerül magasan a legtöbbe
 ??  ?? Menthetőek a praxisok?
Szavazásun­kon a megfelelő körülménye­ket várnák el
Menthetőek a praxisok? Szavazásun­kon a megfelelő körülménye­ket várnák el
 ??  ?? Iszonyú pénzek
A KSH szerint több mint 8 milliárd forint csorog feketén a zsebekbe
Iszonyú pénzek A KSH szerint több mint 8 milliárd forint csorog feketén a zsebekbe
 ??  ?? Többen utálják
A legutóbbi felmérésen kiderült, az orvosok sem szeretik a borítékot
Többen utálják A legutóbbi felmérésen kiderült, az orvosok sem szeretik a borítékot
 ??  ?? Boríték a zsebbe
A hálapénzne­k évtizedes hagyománya van, a betegek úgy gondolják, attól kapnak jobb ellátást
Boríték a zsebbe A hálapénzne­k évtizedes hagyománya van, a betegek úgy gondolják, attól kapnak jobb ellátást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary