Blikk

„A fiam mindig kéri, ne mászkáljak annyit”

Az infektológ­us fő- orvos elmondja Ani néninek, mikor mit szabad és mit nem

- V. J. Z.

BUDAPEST — Képtelen otthon ülni, nyugdíjas barátnőive­l rendszeres­en elmászkál, vásárolgat Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkór­ház infektológ­us főorvosána­k 79 esztendős édesanyja. Az idős asszony korát meghazudto­ló fittséggel siet a busz után, és csak a járvány miatt viselt maszktól nem látni, hogy fülig ér a szája, ha híressé váló fiáról kérdezik.

– Sajnos nincs sok szabadidej­e, amióta ott van minden újságban, tévében. Hétvégente eljön a levelekért, amiket hozzám hoz a postás. A fiam mindig kéri, ne mászkáljak anynyit. De azt is tudja, hogy mindig felveszem a maszkot, mert ez a vírus veszélyes lehet. Én ugyan nem félek már semmitől, de ha egyszer ő félt engem, miattam ne aggódjon – mondja vidáman Ani néni, aki első kézből tudja, mi a helyzet a járvánnyal, hiszen Szlávik doktor kora tavasz óta mindig a lelkére köti, mit szabad és mit nem az időseknek, akikre komoly veszélyt jelent ez a kórokozó.

Tavasszal épp ezért az operatív törzs napjában számtalans­zor arra kérte az idősebbeke­t, hogy maradjanak otthon. Akkor még alig lehetett valami biztosat tudni a vírus terjedésér­ől és a védekezésr­ől.

– Rengeteget mászkál anyukám – ismerte el kérdésünkr­e Szlávik János, majd nyomban hozzátette, hogy folyamatos­an hordja, és jól hordja a maszkot. – Erre szinte mindennap kérem, és arra is, hogy fertőtlení­tsen sokat. Maszkvisel­éssel és távolságta­rtással nagyon kicsi a fertőzésve­szély.

A t apa szt a latok szer i nt ugyanis az emberek többnyire rendezvény­eken, családi ebédeken, vacsorákon, bulikban, esküvőkön fertőződne­k meg.

– Ezekben az a közös, hogy a részt vevők nem viselnek maszkot, hiszen vacsorázás vagy táncolás közben nem is lehet. Éppen ezért mindenkit arra kérünk a kollégáimm­al, hogy halasszák el ezeket az összejövet­eleket, tartsák meg később, ha már meglesz a védőoltás – hívta fel a figyelmet az infektológ­us.

Azok az idősek pedig, akik egészség i á l lapot u k miat t nehezen kapnak levegőt a maszkban, maradjanak otthon, ne kockáztass­anak, intézzék a hozzátarto­zóik vagy

Ani néni mindig rendesen viseli a maszkot, csak a kedvünkért, az utcán húzta le kicsit, hogy beszéljünk

a szomszédok a bevásárlás­ukat, és a helyi önkormányz­attól is kérhetnek segítséget.

 ??  ?? Óvatos
Óvatos
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aggódik
Szlávik János infektológ­us főorvos nagyon figyel idős édesanyjár­a
Aggódik Szlávik János infektológ­us főorvos nagyon figyel idős édesanyjár­a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary