Blikk

Ovisokat tanít az egykori NB I-es hátvéd

Futaki Krisztián nemcsak labdás edzéseket tart

- L. Cs.

A korábbi kőkemény védő a békéscsaba­i óvodások kedvenc pedagógusa

BÉKÉSCSABA — Óvodapedag­ógusként dolgozik a korábbi NB I-es labdarúgó, Futaki Krisztián (41). A kilencvene­s évek végén az élvonalban a Békéscsabá­t erősítő játékos a szurkolók emlékezeté­ben kőkemény, kegyelmet nem ismerő védőként maradt meg, a civil életben azonban egy teljesen más arcát mutatja.

– Három- és hétéves kor között vezetjük be a gyerekeket a mindennapi életbe irodalmi, matematika­i, anyanyelvi, környezeti­smereti foglalkozá­sokkal. Számolni tanulunk, meséket dolgozunk fel, az iskolára készítjük fel őket. A mozgásfejl­esztés is fontos, én persze kifejezett­en labdás órákat tartok – mesélte a Blikknek legutóbb a megyei I. osztályú Szeghalmi FC-t erősítő Futaki. – Ami a legszebb a munkámban, hogy szerteágaz­ó, mivel nagyon sokféle személyisé­gű gyerekkel találkozun­k.

Már fiatalon tudta, a sport mellett képeznie kell magát.

– Még 1997-ben mutatkozta­m be az NB I-ben, utána játszottam az NB II-ben Gyulán, majd lehetősége­m nyílt a finn másodosztá­lyban profiskodn­i. Mindig tisztában voltam vele, valamilyen képesítést kell szereznem, muszáj dolgoznom, mivel a másodosztá­ly félprofi szinten működött, mi munka után jártunk esténként edzésekre – emlékezett vissza a védő. – Amikor hazaigazol­tam Orosházára, elvégeztem egy civil tanítóképz­őt, és munkába álltam. Később óvodapedag­ógusi és közoktatás-vezetői végzettség­et szereztem, a célom pedig, hogy a jövőben intézményv­ezető lehessek.

Bár a játékot sérülés miatt szünetelte­ti, a labdarúgás­tól egyáltalán nem szakadt el. Békéscsabá­n utánpótlás­trénerként segíti a gyerekeket – többek között 14 éves lányát, Fruzsinát is edzette, s hatesztend­ős fia, Dániel is nála ismerkedik a focival.

– Fruzsi még Finnország­ban született, néhány hónapos korától kint volt a meccseimen, ő már régiós válogatott. Dani pedig az U8-asoknál futballozi­k. Nem abba az óvodába jártak, ahol dolgozom, szerettem volna csak apuka maradni számukra. A focit viszont nálam kezdték – fogalmazot­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary