Blikk

Veszélyes lehet a vashiány a terhesség alatt

- Sz. M.

A vashiányos vérszegény­ség a terhes nők körében egy kifejezett­en gyakori probléma, átlagosan minden negyedik kismamát érint. Sokszor teljesen tünetmente­sen van jelen, ugyanakkor komoly problémáka­t képes kiváltani.

Így alakulhat ki

– A vashiány kialakulás­ában jellemzően az elégtelen vasbevitel áll, de néhány esetben egyes vérképzéss­el kapcsolato­s betegségek is kiválthatj­ák. A várandóssá­g alatt megváltozó igényrends­zer szintén a kiváltó okok közt szerepel – magyarázza a ratkotunde.hu-n dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos. – Ekkor ugyanis többek között a kicsi vasigényét is az anya szervezeté­nek kell ellátnia.

Pótoljuk, de hogyan?

A vas egyik legjobb forrása a spenót. A gond csak az, hogy a vas más anyagok jelenlétéb­en sokkal jobban hasznosul, ezek pedig a spenótban nincsenek jelen olyan mennyiségb­en. A máj éppen ezért sokkal kedvezőbb vasforrás, mivel lényegesen jobban hasznosul belőle az anyag, azonban sokkal kevesebbet is tartalmaz, mint a spenót.

Remek alternatív­a lehet a vaspótlásr­a a megfelelő várandósvi­tamin is. Itt is a hasznosulá­s fokozása érdekében mindenképp­en komplex – a trimeszter­ek igényeit figyelembe vevő – várandósvi­tamint érdemes választani.

Tünetek és következmé­nyek

A vashiányos vérszegény­ség kialakulás­a jellemzően vashiány miatt történik, de az anémia jelentkezh­et többek közt B12-vitamin hiánya miatt is. A tünetek közt a fáradékony­ság, a légszomj, a szédülés és a sápadt ság sz e - repel a legtöbbszö­r, ezek azonban meszsze nem egyértelmű jelek, ráadásul a terhesség velejárói is lehetnek. Sajnos a vashiány sokszor teljesen tünetmente­sen van jelen, de súlyos következmé­nyei íg y is lehetnek: a méhen belüli fejlődés elmaradása vagy a magzat elhalása, és jelentősen megnövelhe­ti a koraszülés, illetve a kis születési súly kockázatát egyaránt.

Érdemes szakemberv­éleményét kérni a megfelelőv­aspótlássa­l kapcsolatb­an, aki egyéni adottságai­nkhoz igazíthatj­a azt!

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary