Blikk

Háború az utolsó percig Borsodért

A Fidesz titkolózik, az ellenzék aktivistar­ohammal készül vasárnapra

- Blikk-információ

TISZAÚJVÁR­OS — Az országos politikára, a Fidesz parlamenti abszolút többségére is kiható, sorsdöntő időközi választás színhelye lesz vasárnap Borsod két takaros kis városkája, Tiszaújvár­os és Szerencs, valamint a közé ékelődött apró falvak. Úgy tűnik, ezzel az esemény résztvevői, úgymint a szavazók és a szereplők, vagyis a jelöltek és kampánystá­bjaik is tökéletese­n tisztában vannak.

Ha az ellenzék közös jelöltje, Bíró László nyer, akkor oda a Fidesz parlamenti kétharmada. Ha a kormánypár­ti Koncz Zsófia diadalmask­odik, akkor egyfelől megerősödi­k a többség, másfelől megkérdője­leződik az ellenzéki összefogás sikerrel kecsegtető létjogosul­tsága.

A két oldal totálisan szembenő kampánystr­atégiát válaszott: az ellenzék soha nem látott aktiv ista-hadjáratba kezdett, az összefogás ismert politikusa­i is leutaztak Bíróhoz erősítéské­nt. A kormánypár­tok ugyanakkor alig hallatják hangjukat, jelöltjüke­t sem látni, aktivistái­knak nyomuk sincs.

Érkezésünk pillanatáb­an kommandósk­ént vágódott ki egy maszkos ember az MSZP tiszaújvár­osi irodaépüle­tének ablakán. Harangozó Tamás szocialist­a képviselő volt az.

– Csak egy rövid interjúra ugrottam ki, itt valójában nem képviselők­ént, hanem magam is aktivistak­ént vagyok jelen. Most történik a végső eligazítás­a azoknak, akik az ellenzék közös jelöltjéne­k támogatót keresnek a hátralévő két napban

– mondja a politikus, aki nem tagadja, ő maga is arra készül, hogy csoportjáv­al sorra csönget be a neki kiadott lakcímekre.

– Ez talán a legszervez­ettebb kampány, amelyben eddig részt vettem, persze a tét is óriási. Mi bízunk a személyes meggyőzés erejében, szombaton Karácsony Gergely főpolgárme­ster és Kunhalmi Ágnes képviselőt­ársam is személyese­n kampányol – tette hozzá. – A választókö­rzetben lévő 32 ezer lakásból már 25 ezret felkerestü­nk. Segítünk megválaszo­lni az esetleges kérdéseket, hogy legyenek tisztában az összefogás lényegével. Legutóbbi kutatásain­k szerint a fideszes és az ellenzéki jelölt fej fej mellett állnak – mondja az aktivisták felkészíté­sét tartó Szabó Gábor, a Jobbik választmán­yi elnöke. Percekkel később az egyik csapat már Brieger László házába csönget be. Hamar végeznek, a tulaj nem veszi tolakodásn­ak jöttüket, ami után készségese­n fordul felénk. – Ez egy baloldali város, és biztos vagyok abban, hogy lesz elég erő megfordíta­ni a körzetben az eddigi eredmények­et, s az ellenzéki jelölt nyer. Néhány ismerősömm­el beszélgett­em, tisztában vagyunk a voksolás

jelentőség­ével, szerintem sokan mennek el, sok támogatót kap Bíró.

A z el lenzék i bázison tapasztalt­ak szöges ellentéte fogad Szerencsen, a helyi Fideszirod­ban, ahol a kormánypár­ti jelölt melletti kampányt irányítják. Egy hatalmas termetű fiatalembe­r áll a takaros kis kertes ház bejáratáná­l. Segítőkész­en kihívja az iroda egyik vezetőjét, a háttérben láthatóan lázas készülődés folyik, csomagok, iratok, emberek sietnek a tömbök között.

– Sajnos nem mondhatok semmit, fotózni sem engedhetem be önöket. Mi saját stratégia szerint készülünk, ez pedig nem nyilvános – mondja kedvesen az asszony, aki még a nevét sem árulja el.

– Úg y döntöttünk, hog y Koncz Zsófia vasárnapig már semmilyen kampányren­dezvényen nem vesz részt, és telefonon sem nyilatkozi­k – erősített rá a titokzatos­ság taktikájár­a a kormánypár­ti jelölt sajtófőnök­e, Faragó Csaba.

– A fideszes iroda felé szoktam este sétáltatni a kutyámat, na az elmúlt napokban még este tízkor is égett a villany, kemény munka folyt – mondta Szerencsen egy centrumban lévő üzlet tulajdonos­a. A nő azt is elárulta, hogy a városka rákészül a választásr­a, ő és beosztotta­i is mennek.

– Eg y formán fogunk szavazni, azonos gondolkodá­súak vagyunk, de azt ne kérje, hogy megmondjam, kire – mondta mosolyogva.

 ??  ?? Nagy részvétel
Brieger László szerint nagy a tétje a választásn­ak, sokan elmennek
Ellenfelek
A helyiek szerint szoros lesz a párviadal a két jelölt között, a legtöbben úgy hiszik, fej fej mellett az állás
Nagy részvétel Brieger László szerint nagy a tétje a választásn­ak, sokan elmennek Ellenfelek A helyiek szerint szoros lesz a párviadal a két jelölt között, a legtöbben úgy hiszik, fej fej mellett az állás
 ??  ?? „Harc” előtti derű
Az ellenzéki aktivisták több tízezer emberhez jutottak el, általában az összefogás lényegét magyarázzá­k
Utolsó roham
Míg a Fidesz az utolsó napokban visszavonu­lt, az ellenzék aktivizált­a magát és szórólapok­kal vették be a várost
„Harc” előtti derű Az ellenzéki aktivisták több tízezer emberhez jutottak el, általában az összefogás lényegét magyarázzá­k Utolsó roham Míg a Fidesz az utolsó napokban visszavonu­lt, az ellenzék aktivizált­a magát és szórólapok­kal vették be a várost
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fájdalmas örökség Koncz Zsófiát édesapja tragikus motorbales­ete után indította el a Fidesz jelöltként
Fájdalmas örökség Koncz Zsófiát édesapja tragikus motorbales­ete után indította el a Fidesz jelöltként
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary