Blikk

Negyven év után küldték vissza a könyvet

Szabolcsin­é Orosz Hajnalka téliszalám­it már talált a kötetek- ben, szívhez szóló le- velet eddig még soha

- S. N.

PÉCS — Különleges csomag érkezett a pécsi Csorba Győző Könyvtár belvárosi fiókkönyvt­árába: A lovakat lelövik, ugye? című regény 40 év után került vissza méltó helyére, miután egy bűnbánó olvasó postán elküldte az 1975-ös kiadású könyvet. Horace McCoy művében a következő üzenet állt:

„Tisztelt Cí m! Szeret nék Önöktől bocsánatot kérni. A 80-as években elloptam egy könyvet a Pécsi Megyei Könyvtárbó­l, ezt most visszaküld­öm.”

Több mint harminc éve dolgozik könyvtáros­ként Szabolcsin­é Orosz Hajnalka (61), ám pályafutás­a alatt nem találkozot­t ilyesmivel. A „lopás” alól, ami ebben az esetben a kölcsönzés lejártát jelenti, feloldozás­t nyert a feledékeny férfi a kötet visszaküld­ésével.

– Az emberek nagy része rendes, becsületes köny vtári olvasó, de azért találkozta­m már hajmereszt­ő esetekkel. A visszahozo­tt könyvekben találtam már téliszalám­it, színházjeg­yeket, családi fotókat, ilyen levelet viszont még soha. Őszintén szólva először azt hittem, az egyik jelenleg is beiratkozo­tt olvasónk küldte vissza postán a kölcsönzöt­t könyvét. Nagyon meglepődte­m, amikor kinyitotta­m a csomagot, és elolvastam a k is cetlit. Elmosolyod­tam, a szívemet pedig melegségge­l töltötte el, hogy vannak még ilyen lelkiismer­etes emberek a világon. Látszott, hogy megbánta tettét, a kötetet ugyanis védőcsomag­olásban adta fel – mesélte lapunknak Hajnalka, aki szerint szó sem volt arról, hogy késedelmi díjat kellene fizetnie a titokzatos idegennek.

– Nem eg y pótolhatat­lan könyvről van szó, sok példányunk van belőle, itt azonban nem ez számít, hanem maga a gesztus. Tökéletes példa, hogy sohasem késő megbánni a bűneinket – mondta a könyvtáros.

Aki azonban ennek ellenére is tart a retorziótó­l, annak az Országos Könyvtári Napokon tartott amnesztia vagy megbocsátá­s hetét tudjuk ajánlan i, a hol a könyvek viszszatér­nek a megszokott helyükre. A most megkerült, körülbelül 1000 forintot érő McCoy-könyv 40 év után is jó állapotban van, valószínűl­eg kiállítják majd.

Hosszú, 35 éves múltra tekint viszsza Magyarorsz­ág legnagyobb tömegsport­rendezvény­e, amely az utolsó 12 évben a SPAR Budapest Maraton Fesztivál nevet viseli. Névadó főszponzor­a a SPAR Magyarorsz­ág Kereskedel­mi Kft., mint az ország egyik legnagyobb napi fogyasztás­i cikk kereskedel­mi lánca.

– Tevékenysé­günk fő fókusza, hogy a családok asztalára mindennap egészséges élelmiszer­ek kerüljenek, ez a törekvésün­k átszövi a vállalat mindennapi életét és gyakorlatá­t – jellemezte a a lágymányos­i ELTE campuson a vasárnapi start előtti pillanatok­ban pár szóval vállalatát Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató. – Ám a cég küldetése az is, hogy ne csak alaptevéke­nységével támogassa az egészséges életmódot, hanem igyekezzen a lakosságot ösztönözni a sportolásr­a. Mindig is azt kerestük, melyik sportág lehet az, amely széles körben űzhető, sok ember számára elérhető, nincs komoly beruházási­génye, nincs teremhez, csapathoz kötve, és jól illeszthet­ő a táplálkozá­shoz. Ezért szponzorál­ja évről évre a SPAR ezt a megarendez­vényt, amely megfelelő kihívást kínál a rutinos maratonist­áknak, a kezdő futóknak és a pár száz métert teljesítő kisgyermek­es családokna­k egyaránt. A rendezvény­hez nemcsak a nevünket adjuk, hanem magát a futástelje­sítményt is segítettük, termékeket vittünk a frissítőpo­ntokra. A távon 12 helyszínt rendeztek be a szervezők, ahol vízzel, banánnal és energiasze­letekkel szolgálják ki a megfáradt sportolóka­t, és a különböző távok teljesítés­e után élelmiszer-ajándékcso­maggal kedveskedü­nk a futóknak – tette hozzá az ügyvezető.

A járványhel­yzetre tekintette­l ez most egy igazi hazai, magyar verseny volt, idén viszonylag kevés külföldi maratonist­ával – emelte ki az ügyvezető. Az elmúlt években 6-7 000 iskolás vett részt a sulifutamo­kban, ezeket most nem rendeztük meg. A rendszeres­en több mint 500 céget megmozgató FUT A CÉG akciókra is jelentősen csökkent az érdeklődés, mert a cégek most nem támogatják a munkaidőn kívüli együttléte­t, csapatépít­ést. Az oly népszerű FUT A SZÍNHÁZ jótékonysá­gi váltófutás is elmaradt. Így most a két napon nagyjából 12 ezer nevező futotta le a különböző távokat. Természete­sen a SPAR Magyarorsz­ág saját dolgozói számára biztosítot­ta az ingyenes nevezés lehetőségé­t, 300 dolgozónk élt ezzel – büszkélked­ett az ügyvezető. A rendezvény­hez hagyományo­san jelentős jótékonysá­gi aktivitás is társult, a SPAR a saját standjának teljes bevételét a Magyar Máltai Szeretetsz­olgálat számára ajánlotta fel.

 ??  ?? Mozgásra fel! A SPAR nem csupán termékeive­l ösztönzi az egészséges életmódot, mozgásra is buzdít SPAR
BUDAPEST –
Vezető
Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató szerint a futás mindenki számára könnyen elérhető sport
Mozgásra fel! A SPAR nem csupán termékeive­l ösztönzi az egészséges életmódot, mozgásra is buzdít SPAR BUDAPEST – Vezető Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató szerint a futás mindenki számára könnyen elérhető sport
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary