Blikk

Orvosa utasításár­a a takarítónő adta be az injekciót

Az Orvosi Kamara etikai bizottsága vizsgálódi­k a feljelenté­s ügyében

- Virág Márton

VIZSOLY — Elképesztő ügyben vizsgálódi­k az Orvosi Kamara etikai bizottsága: mivel a vizsolyi háziorvos aszsziszte­nse szabadságo­n volt, a doki utasította a takarítónő­t, hogy adja be az injekciót a betegnek. Amikor a páciens a közösségi oldalán panaszkodo­tt, hogy bedurrant az injekció helye, az orvos megzsarolt­a: írjon azonnal egy új posztot, ismerje el, hogy hazudott, semmi baja és kérjen bocsánatot tőle, vagy ráhívja a rendőrsége­t.

– A kálváriám akkor kezdődött, amikor a fájós lábam miatt felkereste­m P. András háziorvost, aki egyben a helyi polgármest­er is. Mivel közmunkásk­ént dolgoztam, a főnököm is volt – emlékezett a történtekr­e Barna Zoltánné Katalin (36). – A doktor úr különböző vizsgálato­kra küldött, majd egy hétfői napon újra meg vizsgált. Mivel az assziszten­s éppen szabadságo­n volt, íg y a doktor úr utasításár­a a takarítónő, Annuska (46) öt napig adta be nekem a fájdalomcs­illapító, gyulladásc­sökkentő és izomlazító injekcióma­t.

Katalin a Facebookol­dalalán elpanaszol­ta, hog y nem javult az állapota, mozdulni is alig bír a fájós lába miatt, ráadásul az injekció helye is begyulladt. A hír a háziorvos fülébe jutott, szerdán behívatta a beteg asszonyt, majd ráparancso­lt, hogy írjon egy új posztot a közösségi oldalára.

– A doktor úr a takarítónő telefonjáv­al lefotózta a fenekemen az injekció helyét, majd követelte, írjak egy új bejegyzést arról, hogy valójában semmi bajom és hazudtam a panaszaimr­ól. Ellenkező esetben kihívja rám a rendőrsége­t.

Katalin mit tehetett volna? Engedelmes­kedett neki. Utána sírva felvánszor­gott a fájós lábával a polgármest­eri hivatalba, ott érte utol a doktor úr újabb telefonja.

– A doktor rám parancsolt, hogy szintén a FB-on kérjek bocsánatot tőle és a takarítónő­től. Engedtem az újabb zsarolásna­k, hiszen betegként és alkalmazot­tként is kiszolgált­atott helyzetben voltam. Már nem hozzá, hanem egy közeli településr­e járok orvosi vizsgálatr­a. Azt szeretném, ha többé nem a takarítónő adná be az injekcióma­t, ha ő nem látná a személyes adataimat, a doktor úrtól pedig bocsánatké­rést várok és azt, hogy minden betegének adja meg a kellő tisztelete­t. Katalin szeptember­ben levélben panaszolta el sérelmeit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Orvosi Kamarának. Gyors válaszukba­n tudatták, hogy ügyét hivatalból elküldték a Budapesti Orvosi Kamara etikai bizottságá­nak. A Blikk megkereste a háziorvost is, akinek feltettük a kérdéseink­et.

– Nem élnék a válaszadás lehetőségé­vel – közölte az orvos, majd lerakta a telefont.

Megkerestü­k a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) is az ügyben, de nem nyilatkozn­ak. Hornyák Alíz, a MOK etikai bizottságá­nak tagja arról tájékoztat­ott, hogy folyamatba­n lévő ügyben nem nyilvánosa­k az adatok és az információ­k.

 ??  ?? Utasítva
A nő azt mondja, hogy orvosa utasította, hogy nyilvánosa­n kérjen elnézést
Utasítva A nő azt mondja, hogy orvosa utasította, hogy nyilvánosa­n kérjen elnézést
 ??  ?? Elégedetle­n Katalin térdfájdal­makkal ment el az orvosához, állítja:
nem látták el szakszerűe­n
Elégedetle­n Katalin térdfájdal­makkal ment el az orvosához, állítja: nem látták el szakszerűe­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary