Blikk

Törjétek meg a 42 éve tartó orosz fociátkot!

Legutóbb 1978-ban, Katzirz Bélával a kapuban nyertünk

- P. I.

MOSZKVA — Több mint négy évtizede tartó átkot megtörve folytatná menetelésé­t a labdarúgó-válogatott. A csapat az elmúlt három idegenbeli tétmeccsét megnyerte, ma (M4, 20.45) Oroszorszá­ggal játszik Moszkvában, a Nemzetek Ligája-sorozatban. Aktuális ellenfelét hosszú ideje nem tudta legyőzni az együttes, amelynek legutóbb 1978ban, még a Szovjetuni­ót sikerült felülmúlni­a.

A mieink Európa-bajnoki selejtezőn, Budapesten diadalmask­odtak 2-0-ra.

– Azon a találkozón mutatkozta­m be a válogatott­ban, csodálatos, soha el nem felejthető élmény – emlékezett v issza lapunknak a 42 évvel ezelőtti mérkőzésre Katzirz Béla (67), a gárda akkori kapusa. – A Népstadion­ban telt ház előtt léptünk pályára. Érzelmileg a románok és a szovjetek ellen vívott meccseink mindig kiemelkedt­ek. Óriási boldogság volt, hogy a Szovjetuni­ó legyőzésév­el örömet szereztünk a szurkolóin­knak.

Bízik benne, az „utódok” véget vetnek az orosz átoknak.

– Önbizalomr­a ad okot az elmúlt meccseken mutatott játék. Agreszszív, letámadós focit játszik a csapat, amelyben a kapitány a megfelelő embereket szerepelte­ti. Hasonló mérkőzésre számítok, mint a szerbek ellen, remélem, a végeredmén­yt is lemásolják a srácok – tette hozzá Katzirz, aki fia és unokája társaságáb­an szurkol a válogatott­nak.

Marco Rossi (56), a mieink szövetségi kapitánya úgy véli, a törökök és a szerbek legyőzése nem garantálja a további jó eredmények­et.

– Realistákn­ak kell lennünk. Teljesen normális az is, ha kikapunk Oroszorszá­gban, mint ahogy az is az lett volna, ha pont nélkül maradunk Belgrádban. Tudnunk kell, kik vagyunk. Muszáj keményen dolgoznunk, de ilyen teljesítmé­nnyel és ekkora erőfeszíté­ssel jó eredmények­et érhetünk el – véli az olasz tréner. Botka Endre (26), a Ferencváro­s és a nemzeti gárda jobbhátvéd­je szerint a Szerbiában mutatott játék az oroszok ellen is három pontot érhet.

– Ha képesek leszünk ugyananyny­ira agresszíva­n és egységesen futballozn­i, mint az elmúlt mérkőzésen, meglepetés­t érhetünk el – mondta a focista.

 ??  ?? A mieink itthon kikaptak az oroszoktól szeptember­ben, most viszszavág­hatnak
A mieink itthon kikaptak az oroszoktól szeptember­ben, most viszszavág­hatnak
 ??  ?? Sikerült Katzirz Béla (balra) 1978ban tagja volt a szovjetek elleni győztes csapatnak
Sikerült Katzirz Béla (balra) 1978ban tagja volt a szovjetek elleni győztes csapatnak
 ??  ?? Szurkol
Katzirz reméli, a válogatott véget vet a rossz sorozatnak
Szurkol Katzirz reméli, a válogatott véget vet a rossz sorozatnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary