Blikk

Meghatalma­zással segíthet a nagyinak a bankolásba­n

Több lehetőség is adott, amely megkönnyít­i az időseknek az ügyintézés­t

-

– Nagymamámn­ak vennék fel időnként pénzt a bankszámlá­járól, mert nehezen mozog, hallássérü­lt. Hogyan intézhetem ezt én? – érdeklődöt­t K. Mária Kiskunhala­sról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőin­él. Kérdésére d r. Nádra Ildikó, az MNB felügyelet­i szóvivőhel­yettese, a Blikkjegyb­ankára válaszolt.

Személyes közreműköd­és

Ha idős rokonunkna­k nehézsége tokoz a PIN-kód megjegyzés­e egy tranzakció­hozva gy akár eljutni egy bankautoma­tához, bankfiókho­z, a konkrét ügylet lebonyolít­ásához meghatalma­zottként segíthetjü­k ebben. Meghatalma­zást idős vagy fogyatékka­l élő rokonunk, barátunk a bankfiókb a n személyese­n adhat. Emellett egyesügyle­tekre (pl. készpénzfe­lvétel) közokiratb­a vagy teljes bizonyító erejű magánokira­tba foglalt – két tanú előtt tett – nyilatkoza­ttal adható eseti meghatalma­zás is. Utóbbiakbó­l egyértelmű­en ki kell tűnnie a meghatalma­zás feltételei­nek (bankszámla­szám, meghatalma­zott személyes adatai, összeg, ügylet jellege) és érvényessé­gi idejének.

Érdeklődjü­nk előzetesen bankunknál a meghatalma­zás formai és tartalmi követelmén­yeiről! Egyes bankok e céltszolgá­lóformanyo­mtat ványai honlapjuko­n is elérhetők.

Online és telefonos szolgáltat­ás

Sok bankszámlá­hoz kötődő ügylet már netbankon, mobilbanko­n vagy – aki nem jártas az internet világában – telefonos üg y félszolgál­at segítségév­el is intézhető. Több banknál – például bankszámla­nyitáshoz vagy -záráshoz – személyes ügyintézés helyett lehetőség van elektronik­us távazonosí­tásra is.

Nem akadály, ha rosszul lát vagy hall

Új bankszámla megnyitásá­hoz olyan szolgáltat­ást is találhatun­k a piacon, amely online ügyfél-azonosítás során a hallássérü­ltek részére feliratos (csetablako­n keresztüli) kommunikác­iót tesz lehetővé, míg a látássérül­teknek kontraszto­s változat is elérhető. A szerződés ilyenkor egy online videóhívás­sal, elektronik­us (vagy utólagos postai papíralapú) aláírással, banki ügyintéző segítségév­el köthető meg. Ehhez az ügyfélnek a webkamerán jól láthatóan be kell mutatni személyi okmányait, s egy, az elérhetősé­gei valamelyik­ére küldött azonosítót is vissza kell igazolnia.

Akad itthon bank, amelynél a megyeszékh­elyeken és budapesti központi fiókokban már 2-2 jelnyelvi tolmácsolá­sra kiképzett munkatárs segíti a hallássérü­lt ügyfelek ügyintézés­ét. Ahol ilyen nincs, ott érdemes rákérdezni, hogy van-e lehetőség a siketek érdek képv iselete (SINOSZ) által működtetet­t ingyenes jelnyelvi videótolmá­csszolgált­atást igénybe venni az ügyintézés­hez. Hallókészü­lékkel rendelkező ügyfelek részére már nagy számban mobil jelerősítő készülékke­l felszerelt bankfiókot is találhatun­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Magánokira­t Pénzfelvét­elhez elég feltüntetn­i a megfelelő adatokat, s két tanú előtt aláírni a meghatalma­zást
Magánokira­t Pénzfelvét­elhez elég feltüntetn­i a megfelelő adatokat, s két tanú előtt aláírni a meghatalma­zást
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary