Blikk

Friss, fagyasztot­t vagy konzerv?

A mirelit zöldségek és gyümölcsök megőrzik az értékes tápanyagok­at

- L. J.

A fagyasztot­t és konzervéte­leket általában kevésbé tekintjük táplálónak, mint a friss változatok­at, ám ez nem minden esetben igaz – írja a Daily Mail. Helen Bond dietetikus szerint sok mélyhűtött étel ugyanolyan tápláló, mint a friss termékek, ugyanis a gyorsfagya­sztásnak köszönhető­en megőrzik az értékes tápanyagai­kat.

Eper

Friss

80 g friss eper biztosítja egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükséglet­ének több mint felét. Egy kutatásból azonban kiderült, hogy a betakarítá­st követő három nap múlva a gyümölcs elveszíti vitamintar­talmának 30 százalékát.

A konzerválá­si folyamat szintén jelentősen, nagyjából a felére csökkenti az eper C-vitamin-tartalmát. Ráadásul ezeknek a termékekne­k általában magas a cukortarta­lma is.

Fagyasztot­t

A fag yasztás során a g y ümölcsben található tápanyagok menynyiség­e három hónapig változatla­n marad.

Őszibarack

Friss

Egy közepes őszibarack fedezi a napi C-vitamin-szükséglet­ünk 15 százalékát. Emellett a narancssár­ga húsú gyümölcsbe­n magasabb a béta-karotin – az A-vitamin előanyaga – mennyisége, mint a fehér húsúban. Konzerv A konzervipa­ri eljárás jelentősen – 80 százalékka­l – csökkenti az őszibarack C-vitamintar­talmát, és 40 százalékka­l a béta-karotin-mennyiségé­t. Fagyasztot­t

A friss és a fagyasztot­t őszibarack tápanyag-összetétel­e nagyjából megegyezik, ám mivel fagyasztás előtt meghámozzá­k a gyümölcsöt, ezért az kevesebb rostot tartalmaz.

Spenót

Friss

Kutatások igazolják, hogy a spenótban lévő C-vitamin a leszedést követő hét nap alatt akár 75 százalékka­l is csökkenhet. Érdemes tudni, hogy 80 g friss zöldség a vérképzést segítő folátból a napi szükséglet­ünk csaknem felét fedezi. Emellett egy adag friss spenót a napi kalciummen­nyiség 16 százalékát és a vas 9 százalékát biztosítja.

Konzerv

A k o n z e rv á lt s p e nót C-vitamin-tartalma magasabb, mint az általunk megfőzött friss spenóténak, a vas mennyisége viszont változatla­n marad. Emellett 80 grammnyi, tartósítot­t adagban 29 százalékka­l kevesebb kalcium van, mint a friss változatba­n. Fagyasztot­t

A fagyasztot­t spenót C-vitamin-tartalma magasabb, mint a 10 napnál hosszabb ideig, hűtőben tárolt zöldségé. A folát mennyisége viszont valamivel kevesebb, mint a frissen betakaríto­tt levelekben.

Paradicsom

Friss

A paradicsom rendkívül gazdag tápanyagok­ban, példáu l 8 0 g nye r s zöldségben 18 mg Cvitamin található. Emellett jelentős mennyiségű likopint tartalmaz, amely az egyik legjobb antioxidán­s. Konzerv

A kon zer v pa rad icsomban feleannyi C-vitamin van, mint a nyer s zöldségben. Ám az antioxidán­sokat tekintve kedvezőbb a helyzet, ugyanis a konzervben található likopint jobban hasznosítj­a a szervezetü­nk. Vásárlás előtt azonban mindig ellenőrizz­ük a termék só- és cukortarta­lmát!

Fagyasztot­t

A fagyasztot­t paradicsom tápanyag-összetétel­e hasonló a friss paradicsom­éval. A hámozás ellenére rostban is gazdag.

Csemegekuk­orica

Friss

A frissen főzött kukorica kál iu mb a n é s m a g né z iu mba n gazdag, va la mi nt jelentős mennyiségű antioxidán­st tartalmaz – például luteint és zeaxanthin­t, amelyek nagyon jó hatással vannak a szemünk egészségér­e.

A kon zer vk u kor ic ába n több C-vitamin található (a hagymányos­an főzött változat ugyanis sokat veszít ebből a hő hatására), viszont kevesebb a kálium és a magnézium mennyisége. Fagyasztot­t

A fagyasztot­t csemegekuk­orica tápanyagta­rtalma is jobb, mint a hosszan tárolt frissé. A fagyasztás előtt végzett gyors forrázás segít megőrizni a zöldség ízét,

színét.

 ??  ?? Konzerv
Konzerv
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konzerv
Konzerv
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary