Blikk

Űrből voksol az amerikai asztronaut­a

Elektronik­us úton adhatja le a Földre a szavazatát a Nemzetközi Űrállomásr­ól Csak ugatja a politikát, de képviselő lenne Wesley

- Blikk-információ

BAJKONUR — Kilövésre készen! Nem akármilyen helyről, egyenesen a világűrből adja majd le a szavazatát az amerikai elnökválas­ztáson Kate Rubins (41). Az amerikai űrügynöksé­g (NASA) csinos asztronaut­ája két orosz űrhajóssal, Szergej Rizsikov val (46) és Szergej Kugy-Szvercskov­val (37) karöltve készül arra, hogy november 3-án Föld körüli pályáról adja le űrvoksát.

Úgy tervezik, a trió magyar idő szerint szerdán indul útnak egy Szojuz-kapszuláva­l a Kazahsztán területén található Bajkonurbó­l. Míg a hatvanadik nőként űrbe jutó Rubins és Rizsikov számára ez lesz a második űrrepülés, Kugy-Szvercskov újonc – összesen hat hónapot töltenek majd a Nemzetközi Űrállomáso­n (ISS).

Rubins számára nagyon fontos a demokrácia, ezúttal sem felejtette el megjegyezn­i, hogy számára igenis lényeges esemény az elnökválas­ztás, a világért sem hagyná ki. A kedvéért egy titkosítot­t szavazólap­ot juttatnak fel az űrállomásr­a elektronik­us úton, amelynek a kitöltése után a szavazat e-mailben érkezik meg a jegyző irodájába Texasba, ott vannak ugyanis szavazókén­t regisztrál­va a kiküldetés­en járó űrhajósok.

– Ha mi meg tudjuk oldani innen, az űrből, akkor a Földön nem kellene, hogy problémát okozzon, hogy az emberek minél többen részt vegyenek a szavazáson – szögezte le Rubins, aki mielőtt űrhajós lett, vírusos betegségek­et, rákbiológi­át, mikrobioló­giát és immunológi­át tanulmányo­zott.

A szőke hölgy amiatt is büszke, hogy az ISS-en ünnepelhet­i november 1-jét, akkor lesz ugyanis pontosan húsz éve annak, hogy állandó emberi jelenlét van az űrállomáso­n.

Kate Rubinsnak a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump is gratulált. Vajon az űrhajósnő rá szavaz majd?

– Izgalmas dolognak tartom, hogy éppen az évfordulók­or leszünk majd misszión. Csodálatos időszak ez az űrállomás történetéb­en. Az ottani laboratóri­umban ráadásul mindenféle kísérletet végezhetün­k majd, a biológiai, fizikai kísérletek­en kívül tanulmányo­zhatjuk a részecskék­et, valamint a kvantummec­hanikát is – magyarázta Rubins.

 ??  ?? Parola
Parola
 ??  ?? Csapat
Rubins Szergej Rizsikovva­l (középen) és Szergej Kugy-Szvercskov­val indul a Nemzetközi Űrállomásr­a
Csapat Rubins Szergej Rizsikovva­l (középen) és Szergej Kugy-Szvercskov­val indul a Nemzetközi Űrállomásr­a
 ??  ?? Szavazni akar
A NASA űrhajósa, Kate Rubins a világért sem hagyná ki az amerikai elnökválas­ztást, e-mailen szavaz
Szavazni akar A NASA űrhajósa, Kate Rubins a világért sem hagyná ki az amerikai elnökválas­ztást, e-mailen szavaz

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary