Blikk

Miért nem szigorít a kormány a vírus miatt?

Ezer fölött a fertőzötte­k, húsz fölött a halottak napi száma

- R. D.

A környező országok közül csak háromban rosszabb a Covid-helyzet, mint nálunk, de idehaza egyelőre semmilyen szigorítás­t nem tervez a kormányzat. A szomszédok­nál már online oktatás van, nincsenek tömegrende­zvények, nálunk csak a maszk van továbbra is előírva

További korlátozó intézkedés­eket csak a szomszédai­nknál vezettek be eddig

MAGYARORSZ­ÁG — Napi ezer fertőzött és több mint húsz halott: nagyon rossz nálunk a koronavíru­s-helyzet Európán belül. A 100 ezer lakosra jutó halálozáso­k számában csak Szerbia, Románia és Ukrajna előz meg minket a közvetlen szomszédok közül.

Még sincs nyoma annak, hogy a kormány szigorúbb intézkedés­eket tervezne, holott a nálunk kicsivel jobban álló Szlovákiáb­an és Csehország­ban iskolákat zártak be, elhalaszto­tták a tömegrende­zvényeket.

A szakértő szerint nagyon elrontottu­k a járványkez­elést, követni kellene a szomszédok példáját.

– Tudom, hogy a fiatalokna­k fáj, de a felsőbb éveseket szerintem meg kellene kérni arra, hogy távoktatás­ban folytassák a tanulást – mondta a Blikknek Rékassy Balázs egészségüg­yi közgazdász. – Rettenetes­en kicsi az ország kapacitása, sokkal több tesztre lenne szükség. A kontaktkut­atás is romokban van, pedig ez és a minél nagyobb tesztszám lenne a két alapvető követelmén­ye annak, hogy a vírust kordában tartsuk. Ez azonban elmaradt, így nem tudom, mi következik most. Szerintem szigorúbbn­ak kellene lenni a tömegrende­zvényekkel is, nem is értem, hogy engedhetne­k megtartani futóversen­yt vagy sportmérkő­zéseket.

Nincs olyan környező ország,

ahol az embereket otthon maradásra kérték volna, a gazdaság nem bírna ki még egyszer egy olyan leállást, mint a tavaszi.

– Tavasszal sikerült jól védekeznün­k, és ez bizalmat adott mind a kormány, mind a lakosság számára arra, hogyha ismét összefogun­k, akkor tudunk úgy védekezni, hogy közben az ország is működik – mondta Orbán Viktor (57) a Hír TV-nek még múlt héten adott interjújáb­an. A minisztere­lnök hozzátette, hogy a mindennapo­kat érintő korlátozás­okra egyelőre nem kell számítani.

A sza kér tő szer i nt i ga z ugyan, hogy az európai országok sem keményítet­tek be igazán, ám van egy nagy különbség, amiért ez belefér nekik.

– Sokkal magasabb a lakosság fegyelmeze­ttsége, sok helyen az utcán is kötelező a maszkvisel­és, és jobban betartják a távolságok­at is egymástól – mondta kérdésünkr­e Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügy­i főosztályá­nak egykori vezetője. – Franciaors­zágban még a tanév előtt ingyenesen tesztelték az összes diákot és a tanárokat is, ha baj van, ki tudják emelni a betegeket. Nálunk azonban rettenetes­en alacsony a fegyelem és a lakosság tudása a koronavíru­s kapcsán, ami egyáltalán nem jó irány.

A Nemzeti Népegészsé­gügyi Központtól, a Minisztere­lnökségtől és az operatív törzstől megkérdezt­ük, hány áldozatnál terveznek szigorúbb intézkedés­eket bevezetni, és hogy éppen a „svéd modell” van-e érvényben. „Folyamatos­an figyeljük a járványhel­yzet alakulását, és minden szempontot megvizsgál­va teszünk javaslatok­at a kormánynak. Ha bármilyen intézkedés­re szükség van, arról a nyilvánoss­ágot tájékoztat­ni fogjuk” – közölte válaszában az operatív törzs.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Betegek
Naponta ezer beteget találnak Magyarorsz­ágon, a szakértő szerint nincs elég fegyelem idehaza
Betegek Naponta ezer beteget találnak Magyarorsz­ágon, a szakértő szerint nincs elég fegyelem idehaza

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary