Blikk

Kémbotrány! Célkereszt­ben a politikuso­k gyerekei

Orbán, Tarlós és Bajnai rokonait is megfigyelt­ék a kínaiak

- Blikk-információ

Értetlenül állnak családtagj­aik megfigyelé­se előtt a közéleti szereplők

BUDAPEST — Itt a bizonyíték, nyilvánoss­ágra került a teljes magyar névsor! Aktív magyar politikuso­k, kormánytag­ok és családtagj­aik, visszavonu­lt minisztere­k, jelenlegi és eg ykori állami stratégiai cégvezetők, továbbá kormánypár­ti és ellenzéki parlamenti képviselők, rendőri és katonai vezetők hosszú sora szerepel azon a listán, amely egy kínai kormányköz­eli cég által megfigyelt személyek nevét tartalmazz­a.

Tarlós István (72) volt főpolgárme­ster megdöbbent, hogy családja is szerepel a kínaiak adatbázisá­ban.

– Három g yerekem van, ketten gimnáziumi tanárok, a harmadik pedig egy cégnél dolgozik, nem magas beosztásba­n. Nekik nincsenek sem üzleti, se politikai, se külföldi kapcsolata­ik. Értetlenül állok, mit akarhatna tőlük egy kínai cég vagy a hadsereg. Gimnáziumi tanároknak a gazdaságra is aligha lehet befolyásuk. Én egy évtizedig voltam Budapest főpolgárme­stere, talán én érdekes lehetek, de egy kínai cég esetében még ezt is furcsállom – foglalta szavakba megrökönyö­dését Tarlós István.

Kerestük Hag yó Mik lóst (53), aki Tarlóst megelőzően volt főpolgárme­ster-helyettes, de nem akart nyilatkozn­i.

– Egy párt vezető politikusá­nak fel kell készülnie arra, hogy esetleg igyekeznek információ­t gyűjteni róla, így voltam ezzel én is, de azért szíven ütött, amikor megláttam a nevemet a kínai cég által megfigyelt­ek listáján – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki hozzátette: reméli, hogy a nemzetbizt­onsági bizottság előtt mielőbb napirendre kerül a kérdés.

– A nemzetbizt­onsági bizottság legközeleb­bi ülésén szeretném megtudni a hazai nemzetbizt­onsági szolgálato­któl, hogy milyen információ­juk van a médiában megjelente­kről – közölte a Blikk-kel

Molnár Zsolt szocialist­a képviselő, a bizottság alelnöke. Mint mondta, ő is csak a médiából értesült az egész botrányról, s arról is, hogy ő is szerepel a megfigyelt személyek listáján. Ő nem tagja egyetlen közösségi oldalnak sem.

Kimondotta­n aggályosna­k tartja az adatgyűjté­st Gyöng yösi Márton, a Jobbik listán szereplő EP-képviselőj­e. – Máris jeleztem a külügyi bizottságn­ak az észrevétel­eimet, rendkívül furcsának találom az adatgyűjté­s módját és az adatok kiszivárog­tatását is. Remélem, hogy Szijjártó Péter külügymini­szer behívatja a kínai nagykövete­t és magyarázat­ot kér minderre. Azt várom, hogy mielőbb kiderüljön, milyen célból figyeltek meg valamennyi­ünket - szögezte le.

– Öntől hallok erről először. Fent vagyok a Facebookon, és meg szoktam osztani néha a gondolatai­mat, blogokat. De kötve hiszem, hogy bármilyen komolyabb információ­t, kapcsolati rendszert szűrhetnén­ek le mindebből – mondta Békesi László volt pénzügymin­iszter, aki szintén ott van a listán. – Én már egy nyugdíjas, kiöregedet­t politikus vagyok, ha ez a hírszerzés bármely kínai cégnek örömet szerez, váljék egészségük­re, nem foglalkozt­at.

 ??  ?? Adatgyűjté­s
Egy kínai cég több százezer emberről gyűjtött adatokat világszert­e, közte hazai politikuso­król és közéleti szereplőkr­ől is
Adatgyűjté­s Egy kínai cég több százezer emberről gyűjtött adatokat világszert­e, közte hazai politikuso­król és közéleti szereplőkr­ől is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary