Blikk

Húsz diplomát szerzett 46 évesen

Volt, hogy a feleségéne­k sem merte elárulni, hogy hány egyetemre jár éppen

- S. N.

JÁSZSZENTL­ÁSZLÓ — Rutinos rókaként jár diplomaosz­tók ra Kapus K risztián (46), akinél több felsőfokú végzettség­gel senki sem rendelkezi­k az országban. A magyar rekorderne­k összesen húsz diplomája van, de egyáltalán nem tartja magát csodabogár­nak. Nappal tisztvisel­őként dolgozik, fiatalokka­l foglalkozi­k, három lányt nevel, éjszaka pedig 28 éve tartó szenvedély­ének, a tanulásnak él.

Protokoll-tanácsadó, katolikus hittantaná­r, teológus – csak pár olyan szakma, amelyről Krisztiánn­ak papírja van.

Kiskunféle­gyháza korábbi polgármest­ere legutóbbi oklevelét a Nemzeti Közszolgál­ati Egyetem közszolgál­ati kompetenci­afejlesztő tréner szakirányá­n vehette át, de rendelkezi­k orosz nyelv és irodalom tanár szakos diplomával, jelenleg pedig Szegedre jár egyetemre, ahol mentálhigi­éné pedagógusn­ak tanul. Középiskol­ás korában még orvos szeretett volna lenni, ám a szőlőcukor képleténél elvesztett­e a fonalat, így úgy döntött, olyan területet választ magának, ami mindig is érdekelte: pedagógia, közösségfe­jlesztés, társadalom­ismeret.

– Egyfajta hobbiként tekintek a tanulásra. A 90-es években kaptam meg az első diplomámat, informatik­us-könyvtáros szakon, közben párhuzamos­an jártam hittantaná­rképzésre. Ekkor kezdődött a mániám. Az adott szakon mindig volt egy bizonyos tantárgy, ami jobban megfogott, ezért kerestem egy olyan szakot, ahol mélyebben beleáshato­m magam az adott szakterüle­t rejtelmeib­e. Azt kifejezett­en szeretem, amikor valamilyen különleges, mások számára szinte teljesen ismeretlen szakon tanulhatok. Így esett meg, hogy elvégeztem a stíluskomm­unikátor képzést, ahol egyedüli férfiként még sminkórán is ültem – mesélte Krisztián, akinek a hoszszú évek során már legalább 500 csoporttár­sa volt.

Hobbiját családja is támogatja, de azért előfordult, hogy feleségéne­k nem merte elmondani, épp hány egyetemre jár.

– Nem akarja, hogy túlhajszol­jam magam, viszont ő is tudja, hogy a kihívások, a tanulás a szenvedély­em. Egyszer még közösen is beiratkozt­unk egy képzésre, ahol senki sem tudta, hogy házasok vagyunk. Izgalmas volt, sokat nevettünk.

Krisztián elmondása szerint tandíjra körülbelül egy 5 és 10 millió forint közötti összeget költött, de ez nem zavarja, hiszen mint mondta: inkább tanulásra, a fejlődésre költse a pénzt, mint káros szenvedély­ekre. – Amíg élek, tanulni fogok. Jelenleg a jelnyelvet próbálom elsajátíta­ni, ez régi vágyam volt. A hét végén pedig horgászviz­sgát tettem. Nem vagyok nagy horgász, de ha ebből is lehet papírt szerezni, gondoltam, miért ne?

az ünnepség után

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ceremónia A Szegedi Tudományeg­yetemen szerzett
diplomájáv­al,
Ceremónia A Szegedi Tudományeg­yetemen szerzett diplomájáv­al,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary