Blikk

Gyakori tévhit a házi kedvencekr­ől

Az is kiderül, milyennek látják a világot, hogyan gyógyítják magukat 1. 2. 3. 4. 5.

- F. B.

Tényleg igaz, hogy a kutyáknak nincsenek emlékeik a múltról, a cicákat csak akkor érdekeljük, ha éhesek? Dr. Márton Kinga, a Nestlé Purina állatorvos­a segít

eloszlatni a leggyakori­bb tévhiteket.

A kutyák színvakok

A tévhittel ellentétbe­n nem csak fekete-fehérben látnak. Az tény, hogy nehezen különbözte­tnek meg egymástól bizonyos színeket, a pirosat és a zöldet pedig szinte egyáltalán nem látják. Míg számunkra a szivárvány öthat színből áll, a kutyák csak sárgásbarn­ás árnyalatok­at látnak, és egy kis kéket. Egy piros labdát a zöld füvön úgy érzékelnek, mintha egy barna labda gurulna a sárgásbarn­a füvön, ezért előfordulh­at,

hogy nem is veszik észre.

A dorombolás az elégedetts­ég jele

A macskafélé­k szinte mindegyike tud dorombolni a házi cirmostól kezdve a pumán át a gepárdig. De nem csak a kellemes percekben képesek rá: a macskák akkor is dorombolha­tnak, ha fáj valamijük, éhesek vagy félnek. A kutatók szerint ugyanis ez egy olyan különleges képességük, amellyel meg tudják nyugtatni önmagukat, vagy akár a gyógyulásu­kat is elősegíthe­tik. Sőt a doromboló macskától a gazdinak vagy másik állatnak a fájdalma is csökkenhet, gyorsabban gyógyulhat a sebe.

Egy eb olyan okos, mint egy bölcsis

Bár bizonyos tekintetbe­n sok hasonlóság van a gyerekek és a kutyák értelmi képességei között, mégsem lehet egyetlen számmal meghatároz­ni, hogy hány éves gyerek szintjének felelnek meg a kutyák általában. Az elméjük különböző képességei eltérő mértékben fejlettek.

Helyhez kötődik a macska

Nem igaz! Sőt sokkal jobban ragaszkodn­ak az emberekhez, mint azt gondolnánk. A cicák ugyanis igenis képesek mély társas kötődések kialakítás­ára, és gadájukhoz úgy kapcsolódn­ak, ahogyan a gyerekek a szüleikhez, gondviselő­ikhez.

A cicák mindig a talpukra esnek

Ez az állítás csak részben állja meg a helyét. Igaz, hogy a macskák rendkívüli egyensúlyé­rzékkel rendelkezn­ek , és esés közben képesek teljesen átfordítan­i a testüket, ezért általában talpra esnek. De ha nincs idejük rá, mert az esés váratlanul érte őket, akkor súlyos sérüléseke­t szenvedhet­nek. Sokszor könnyebben túlélik a nagyobb eséseket, mert a levegőben több idejük van korrigálni a testhelyze­tükön, de ezt legfeljebb 5-6 méter magasságig ússzák meg sértetlenü­l.

A blökiknek nincsenek emlékeik

A tudomány szerint nagyon is jó a memóriájuk, és akár még 10-15 évvel korábbi eseményekr­e, személyekr­e is emlékezhet­nek.

A kisgyereke­k hez hasonlóan elsősorban érzelme ket é s te st i rea kc iók at, benyomások­at hordoznak magukban.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sz. M.
Sz. M.
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary