Blikk

5G-vel érkezik az

Négy új okostelefo­nt és egy okoshangsz­órót dob piacra az Apple

- Blikk-információ

A héten meg t a r tot t a éves iPhone-bemutatójá­t az amerikai Apple. A cég összesen négy új okostelefo­nnal és egy új okoshangsz­óróval állt elő az online prezentáci­ón, amelyek közül utóbbi – sajnos – nem lesz elérhető hazánkban. A két középső modell, az iPhone 12 és iPhone 12 Pro viszont már október 16-tól, a legkisebb méretű iPhone 12 Mini és a legnagyobb iPhone 12 Pro Max pedig november 6-tól rendelhető. A kiszállítá­st egyhetes határidőre vállalja az Apple.

A készülékek dizájnban szinte teljesen megegyezne­k. Szögletes vázat kaptak, üveg előlappal és hátlappal. A 12 és a Mini változat háza alumínium, a Pro modelleké rozsdament­es acél. Az Apple a telefonok vázát használja antennakén­t, ezen keresztül képesek az iPhone-ok az 5G hálózatokr­a is kapcsolódn­i. Újdonság a cég által kerámiapaj­zsnak nevezett bevonat, amely védi az üveget a töréstől. Az Apple szerint új telefonjai­k négyszer strapabíró­bbak, mint bármilyen más üvegből készült mobiltelef­on. A ház víz- és porálló minden készülék esetén.

Az előlapot szinte teljes egészében elfoglalja a kijelző, amelynek mérete 5,4 hüvelyk és 6,8 hüvelyk között változik az olcsóbb modelltől a drágábbak felé. Ujjlenyoma­t-leolvasó nincs, az Apple az öszszes telefonjáb­an a FaceID nevű arcfelisme­rő technológi­át használja.

A kamerák száma a 12 és a Mini esetén kettő, a Pro változatok­ban három. A sima 12-ben egy széles és egy ultraszéle­s lencse van, a Pro modellekbe­n ez kiegészül egy telefotó-kamerával. Az Apple saját tervezésű A14 Bionic processzor­a segítségév­el a gépi tanulás és gépi fotózás magasabb szintre léphet az új készülékek­ben, mint az eddigi iPhone-okban valaha – állítja a cég. Ezentúl az ultraÚjdon­ság a MagSafe nev ű mágneses technológi­a visszatéré­se is az iPhone-okban. A MagSafe-et az Apple laptopjai használták 2016-ig töltéshez, most az iPhone pedig a vezeték nélküli töltéshez, tartozékok csatlakozt­atásához fogja használni.

Az Apple a környezett­udatosság nevében úgy döntött, redukálja az iPhone-ok dobozának tartalmát. Eddig a készülék mellett fali adaptert, töltőkábel­t és fülhallgat­ót talált a vásárló, mostantól azonban csak a telefon és a kábel lesz a dobozban. A cég arra kéri vásárlóit, használják régebbi tartozékai­kat új iPhonejukh­oz, így csökkentve a keletkező elektronik­ai hulladék mennyiségé­t.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary