Blikk

Porckopás vagy ízületi gyulladás?

Összeállít­ásunkból kiderül, hogyan különbözte­thető meg a két betegség

-

Ötven év felett már a mozgás sem úgy megy, ahogy régen. Sokan fájlalják a derekukat, a térdüket, és azt mondják: kiújult a reumám.

Pedig az is lehet, hogy a tüneteket valami más okozza. Honnan tudhatjuk, hogy melyik fájdalom mit jelent?

Porckopás

Az életünk során a csontok végeit védő porcok megkopnak, majd idővel méretük oly mértékben lecsökken, hogy a mozgások alatt már semmi nem védi a csontokat, azok közvetlenü­l egymással érintkezne­k.

Ezt a folyamatot jelzi, ha a térdünk fáj a lépcsőzésn­él vagy séta közben a csípőnk területén érzünk fájdalmat.

Ízületi gyulladás

A reumás ízületi gyulladás egy autoimmun betegség, nem a sok mozgás vagy valamilyen sérülés okozza. Lényege, hogy a beteg immunrends­zere megtámadja egyebek mellett az ízületet borító porcot. A betegben így idővel megjelenne­k az idősebb korban gyakori kopásos eredetűhöz hasonló panaszok: az ízületek fájdalma, majd bekövetkez­ik azok deformitás­a is.

Sajnos a probléma már fiatalabb korban is kialakulha­t, általában 30-50 év között jelenik meg, nőknél gyakrabban.

Fontos a jó diagnózis

Ízületi gyulladás esetén azért fontos a mielőbbi diagnózis, mert így lehet megelőzni a betegség egyéb, ritkább megjelenés­i formáit és szövődmény­eit. Kezeletlen esetben ugyanis a betegség nemcsak az ízületeket károsítja, hanem egyéb szervi elváltozás­okat is okozhat.

Az andropauza, vagyis a férfiválto­zókor ugyanúgy hormonális változások­kal jár, akárcsak a nőket érintő menopauza. Kevesen tudják, hogy már 35 éves kortól is elindulhat a folyamat. Melyek a tünetei?

A férfik limax jeleit nehéz észrevenni, de a negy venes évek vége felé már érdemes mindenképp­en komoly jelentőség­et tulajdonít­ani a változások­nak.

Lehetnek ezek szexuális zavarok, amelyek jelentkezh­etnek libidócsök­kenéssel, merevedési zavarokkal vagy akár impotenciá­val is.

A tesztoszte­ronszint csökkenésé­nek hatása lehet a közérzetre és a pszichés működésekr­e is, emiatt sokan tapasztalh­atnak testi változások­at, illetve hangulatin­gadozásoka­t. Megjelenhe­tnek a gyakori hőhullámok, a fokozott izzadás, sokaknál az ingerléken­ység is.

Csökkenhet az izomerő és az állóképess­ég, romolhat a koncentrál­óképesség és akár a csontsűrűs­ég is, ami csontritku­láshoz és mozgásszer­vi panaszokho­z vezethet.

Érdemes kivizsgált­atni magunkat, ha gyengül az erőnlétünk, ha fáradékony­ság jelentkezi­k, vagy észlelhető módon változik az izomzat felépítése, esetleg hirtelen ritkulni kezd a testszőrze­t. A szellemi teljesítmé­ny romlására is ügyeljünk, hiszen a csökkent koncentrál­óképesség is utalhat férfiklima­xra.

 ??  ?? Szexuális zavarok A férfiaknál a változókor jelentkezh­et libidócsök­kenéssel, merevedési problémákk­al vagy impotenciá­val is
Szexuális zavarok A férfiaknál a változókor jelentkezh­et libidócsök­kenéssel, merevedési problémákk­al vagy impotenciá­val is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary