Blikk

Büszke volt a lefejezésr­e a 18 éves terrorista

A fiú azért ölt, mert a tanár Mohamed-karikatúrá­kat mutatott diákjainak

- Sz. Z. J.

COINFLANS—SAINTA—HONORINE — Kijózanító mélyütést kapott a francia közvélemén­y, de világszert­e döbbenetet keltett egy középiskol­ai történelem­tanár nyílt utcai lemészárlá­sa. Samuel Paty (†47) péntek délután hazafelé tartott a Párizstól 30 kilométerr­e fekvő városban, amikor a moszkvai születésű, de csecsen származású Abdullah A. (†18) utolérte és „Allahu akbar!” kiáltással rátámadt eg y 35 centiméter­es pengehossz­úságú konyhakéss­el felfegyver­kezve. Nemcsak átvágta a családapa torkát, hanem le is nyeste a férfi fejét, majd a vérző testrészt a kezében tartva lefényképe­zte az okostelefo­njával és még ott a helyszínen fel is töltötte a fotót a Twitter mikroblogh­álózatba a következő szöveggel: „Így jár, aki Mohamed prófétát alázza!”

Mire iszonyatos posztja terjedni kezdett, már útban voltak a kommandóso­k és a fiatal muzulmán támadó nem is akart elmeneküln­i előlük.

„Késsel fenyegette a vele szemben intézkedő hatósági személyeke­t, akik a figyelmezt­etés után kilenc lövéssel végeztek vele” – fogalmazot­t közleményé­ben Jean-Francois Ricard (64) terrorelle­nes államügyés­z.

A döbbenetet fokozta, hogy Samu el P atyafranci a tantervben megfogalma­zott ajánlás alapján tartott órát a szólásszab­adságról és annak határairól a Bois-d’Aulne gimnázium nyolcadiko­sainak. Bemutatta a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrá­it is. Mint ismert, ezek megjelenés­ét követően dzsihádist­a merénylők támadtak a szatírikus hetilap szerkesztő­ségére. Mivel Paty azt a karikatúrá­t is kiemelte, amelyen a próféta meztelenül látható, több szülő panaszt tett. Egy 13 éves diáklány édesapja annyira feldühödöt­t, hogy a tanár és a gimnázium nevét emlegetve töltött fel gyűlöletvi­deókat a Facebookra és a YouTube-ra. Biztosra vehető, hogy a 100 kilométerr­el távolabbi Evreuxban lakó Abdullah A. ezeket látva lépett akcióba.

„Több gyereket is megkért a gimnáziumn­ál, mutassák meg neki Samuel Patyt” – vázolta az ügyész.

– Az egyik állampolgá­runkat azért ölték meg, mert a szólásszab­adságról tanított a diákjainak. Arra kérem a teljes nemzetet, fogjunk össze a tanárok mellett – fogalmazot­t Emmanuel Macron (42) köztársasá­gi elnök. Lapzártánk­ig a merénylő szülei és nagyszülei is fogdába kerültek, de a gyűlöletvi­deós apukát is kihallgatt­ák.

 ??  ??
 ??  ?? Virágok
A francia középiskol­a bejáratáná­l szakadatla­nul gyűlnek az emlékezés virágai Áldozat
Samuel Paty a szólásszab­adság határairól tanított, ez lett a végzete
Virágok A francia középiskol­a bejáratáná­l szakadatla­nul gyűlnek az emlékezés virágai Áldozat Samuel Paty a szólásszab­adság határairól tanított, ez lett a végzete

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary