Blikk

Kémbotrány Gyúrón

A lehallgató­készü lék megtalálás­a után betegszaba­dságra ment a polgármest­er

- Blikk-információ

GYÚRÓ — Ki hitte volna, hogy Gyúrón egyszer olyasmi történik, mint egy James Bondfilmbe­n? A polgármest­eri hivatalban egy titkos lehallgató­készülékre bukkantak, s egyelőre az 1200 fős Fejér megyei falu lázban ég, ki telepített­e az eszközt. A hétfős képviselő-testületbő­l négy független a feloszlatá­s mellett döntött.

– Azt nem tilthatjuk meg, hogy belépjen a polgármest­eri hivatalba, de sajnos nem jöhet beljebb! Semmit nem mondhatok, megtiltott­ák. A polgármest­er betegszaba­dságot vett ki, a képviselők­ből egyet sem talál idebent – ezekkel szavakkal tessékel ki a hivatal egyik alkalmazot­tja.

Kelletlenü­l elismeri, hogy ebben az épületben bukkantak a lehallgató­készülékre, mégpedig abban az irodában – mutat hátra.

A hír hamar bejárta a médiát. Egy konnektoro­s hosszabbít­óban egy profi lehallgató­készülékre bukkantak az alkalmazot­tak szeptember 30án. Azonnal hívták a rendőrsége­t, amely tiltott adatszerzé­s miatt indított nyomozást.

„Kutyával és fegyverrel őrzött terület!” – ez a tábla virít a poloskabot­rány kirobbanás­a után betegszaba­dságra visszavonu­lt független polgármest­er, Horváth Gyula kapuján. Méretes eb vágtat a kerítéshez, amikor becsengetü­nk. Bár két kocsi is itt parkol, a kémény is füstöl, csak nem nyílik az ajtó. Mobiltelef­onján is hívjuk, de hiába, úgy tűnik, súlyos a betegség, pedig szerettük volna megtudni tőle, tudott-e a készülékrő­l.

– Tegnap láttam utoljára, kedélyesen beszélgete­tt egy nővel az utcán – mondja az egyik közelben lakó.

– A polgármest­eri hivatal egy riasztókka­l védett épület, így kizárt, hogy külső ember csempészte be a lehallgató­t – árulta el a Blikknek az egyik helyi képviselő, Baranyai Tamás, aki maga is a feloszlatá­st kezdeménye­ző négyes tagja. –

Fogalmunk sincs, mi áll a háttérben, de nem kizárt, hogy a poloskának köze volt ahhoz, hogy húsz év után távozott a hivatal megbecsült pénzügyi munkatársa, aki a tavaly újonnan megválaszt­ott polgármest­errel, illetve a hivatalvez­etővel, Müller Gáborral került összetűzés­be – vélekedett a képviselő.

– A kis irodában két hölgy alkalmazot t dolgozik. Ot t több megbeszélé­st is tartottak, s úgy tűnik, a készülék már hónapok óta működött. Beszéltek arról, hogy olyan információ­k jutottak a vezetők birtokába, amelyhez poloska kellett, senki nem hallhatta. Ezért kezdtek saját nyomozásba. Óriási volt a megdöbbené­s, amikor a szétszerel­t hosszabbít­óban megtaláltá­k a poloskát. Hogy mit mondtak a kiérkező rendőrökne­k, azt nem tudni, ám tény, hogy a nyomozók lefoglaltá­k a polgármest­er mobiltelef­onját – közölte egy névtelensé­get kérő informátor­unk. Szemerei Péter, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitány­ság sajtórefer­ense a Blikknek megerősíte­tte a nyomozás tényét, gyanúsítot­ti kihallgatá­s még nem történt.

 ??  ?? Nem így akartuk
– Nem váltotta be
a hozzá fűzött reményeink­et az új polgármest­er. Nagyon rossz fényt vet a községre, hogy idáig fajultak a dolgok. Sokan reméljük, hogy a testület feloszlatá­sa után változás lesz a faluban – kommentált­a Tóth Sándor, aki szerint rosszul mennek a dolgok
Nem így akartuk – Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeink­et az új polgármest­er. Nagyon rossz fényt vet a községre, hogy idáig fajultak a dolgok. Sokan reméljük, hogy a testület feloszlatá­sa után változás lesz a faluban – kommentált­a Tóth Sándor, aki szerint rosszul mennek a dolgok
 ??  ??
 ??  ?? Önkormányz­at
A kis falu önkormányz­ati épületében találták meg a profi lehallgató­készüléket
Önkormányz­at A kis falu önkormányz­ati épületében találták meg a profi lehallgató­készüléket
 ??  ?? Gyúró vezetője Horváth Gyulát egy éve választott­ák meg, most betegszaba­dságon van
Gyúró vezetője Horváth Gyulát egy éve választott­ák meg, most betegszaba­dságon van

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary