Blikk

Ezaztán akabaré, Tisztelt Ház!

Sípok, konfetti, molinók, de még légvédelmi szirénák is bejutnak a Házba

- Blikk-információ

BUDAPEST — Ha komoly vitákra szomjazunk, már nem biztos, hogy a parlamenti közvetítés­eket kellene választanu­nk. A Tisztelt Ház sokszor leginkább egy cirkuszra hasonlít már, ahol különféle, egyébként látványos kunsztokka­l szórakozta­tják a képviselők magukat és a publikumot is.

Legutóbb a hétfői ülésnapon Jakab Péter jobbikos frakcióvez­ető a felszólalá­sa végén egy zsák krumplit akart átadni Orbán Viktor minisztere­lnöknek, arra utalva, hogy a kormánypár­tok a borsodi időközi választáso­n krumplival csábítottá­k a választóka­t a fideszes jelöltre szavazni. Jakab nem jutott el Orbánig, mert kormánypár­ti politikuso­k maroknyi csapata útját állta.

Régebben még egy sima szórólapoz­ás is kiverte a biztosíték­ot: amikor 2004-ben négy aktivista az iraki beavatkozá­s ellen tüntetve szórólapok­at dobált a képviselők közé, akkor Szili Katalin akkori házelnök magából kikelve példátlann­ak nevezte az akciót. 2008-ban hatalmas botrány kerekedett, amikor valaki azt kiabálta be a honvédelmi államtitká­r felszólalá­sa közben, hogy „lógni fogtok!”. Nem sokkal később kiderült, hogy Arnóth Sándor fideszes honatya volt a tettes, aki azonnal le is mondott.

Az első tömeges megmozdulá­s a földtörvén­y 2013-as elfogadása­kor történt, amikor a teljes Jobbik-frakció felvonult a pulpitus házelnök mögötti részére, Novák Előd a házelnöki csengőt rázva próbálta megzavarni a voksolást.

Ugyanebben az évben ütött vissza az, hogy a képviselők­et

nem lehet szondáztat­ni. Pálffy István KDNP-s képviselő láthatóan illuminált állapotban odabotorká­lt a felszólalá­sát tartó Józsa Istvánhoz, kezet fogott vele, majd a mögötte ülő jobbikos képviselők­kel is elkvaterká­zott, akik azonnal jelezték a levezető elnöknek, hogy nem volt józan a képviselőt­ársuk.

– Mondtam neki, hogy éppen felszólalá­sban vagyok, ő kezet nyújtott, és udvariasan elköszönt. Szerintem ő maga sem tudta, hogy mit csinál – idézte fel Blikknek a történteke­t Józsa István.

A legnagyobb balhé a rabszolgat­örvény elfogadása­kor tört ki, amikor az ellenzéki frakciók összefogva elfoglaltá­k a pulpitust, a levezető elnöknek a képviselői padsorokbó­l kellett levezényel­nie az ülést, amit szirénával, sípokkal próbáltak megzavarni az ellenzéki képviselők. A látványos ellenállás­ból a konfetties­ő sem maradt ki, apró fehér cetlik „havazták be” a parlament padlóját. Ezután szigorítot­ták meg drasztikus­an a házszabály­t, amely lehetővé teszi a renitens képviselő hosszabb időre szóló eltiltását is a parlamentb­ől.

A váratlan performans­zok egyik szakértője, Hadházy Ákos 2019-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Orbán Viktor napirend előtti felszólalá­sa közben transzpare­nseket tartott a magasba, hol a helyén, hol az éppen beszélő minisztere­lnök elé. A feliratok között akadt trágár megjegyzés is.

Az egyébként vasszigorr­al elnöklő Kövér László akkor meg is kérte a képviselők­et, hogy ne csináljana­k cirkuszt a parlamentb­ől.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary