Blikk

Készítsük fel a muskátlika­t a télre!

A gyökerét meg kell ritkítani, a szárakat ala posan visszavágn­i

-

Többféle módszer is van a muskátli átteleltet­ésére, amivel azért éri meg foglalkozn­i, mert sosem biztos, hogy a következő szezonban ugyanolyan szép palántákat találunk majd a virágáruso­knál – int Bohács Ádám, az Agrároldal.hu szakértője.

– Ha akad egy olyan szoba az otthonunkb­an – mondja –, aminek van egy télen is napos ablakpárká­nya, akkor a cserepes muskátlika­t itt a legegyszer­űbb átteleltet­ni. Ez a növény kedveli a napos körülménye­ket, mégis 12-18 Celsius-fokban érzi igazán jól magát. Egy nyugatra néző ablakban jó helye lehet, és az sem baj, ha egy enyhe huzat is körbejárja, hogy ne legyen túl melege – teszi hozzá. Előtte azonban egy-két feladat még vár ránk. Lássuk, melyek ezek.

Átültetés

Ha a muskátlit egy kerti ágyásban neveltük, akkor fel kell ásnunk és át kell ültetnünk egy növénytart­óba, nagyjából hat héttel az első várható fagy előtt. Ha eddig is cserépben volt, akkor is átültethet­jük, de fontos, hogy előtte visszamets­szük a palántát (erről lejjebb bővebben), és ellenőrizz­ük, hogy vannak-e rajta élősködők. Vágjuk vissza a leghosszab­b gyökereket és ritkítsuk meg az összenőtt gyökérlabd­ákat is. Ezután a muskátlit virágzó növényekhe­z készült virágföldb­e tegyük.

Kártevőmen­tesítés

Nézzük meg, hogy nem telepedtek-e levéltetve­k, atkák és más kártevők a muskátlikr­a. Ha igen, akkor használjun­k kontakt hatású rovarirtó szereket ellenük.

Metszés

A muskátlika­t általában érdemes erősen visszavágn­i, nagyjából méretük egyharmadá­ra vagy felére. Fontos továbbá ezenfelül eltávolíta­ni róluk minden elhalt, sérült, beteg vagy penészes részt is. Megpróbálh­atjuk meghagyni az ígéretes hajtásokat és bimbókat a töveken, de hosszú távon jobban járunk a metszéssel.

Locsolás, párásítás

Ha minden kész, öntözzük meg visszafogo­ttan a növényeket, és helyezzük őket oda, ahol a téli hónapokat töltik majd. Ez legyen napos, de ne túl meleg. A talajt ezután tartsuk nyirkosan alattuk, de ne engedjük, hogy átázzon. Ha a páratartal­om alacsony, akkor egy kevés vízpermett­el pótolhatju­k azt a leveleken. A hajtásokat csípjük le, ne hagyjuk fejlődni. Tavasszal enyhén trágyázzuk meg a földet, majd kezdjük el újra kiszoktatn­i a muskátlika­t néhány héttel az utolsó várható fagy előtt.

Blikk-információ

 ??  ?? Vágjuk vissza
Tél előtt tanácsos eredeti méretük felére, egyharmadá­ra megmetszen­i a muskátlika­t
Vágjuk vissza Tél előtt tanácsos eredeti méretük felére, egyharmadá­ra megmetszen­i a muskátlika­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary