Blikk

(Arany)csapatra várva!

Az Aranycsapa­t 67 éve verte meg az angolokat

- P. I.–Le. A.

1953. november

25. Az egyetemes futballtör­ténelem egyik legemlékez­etesebb ö szszecsapá­sa, az( előző) évszázad mérkőzése, a magyar válogatott legnagyobb sikere. Álmunkból felkeltve fújjuk: a hazai pályán félelmetes Anglia ellen 4:2 a félidőben, a végén 6:3. Hiába a felgyorsul­t világ, a modern foci, a „ti időtökben még minden más volt” kezdetű mondatok, a mai fiatal szurkolók is büszkeségg­el emlegetik az Aranycsapa­t tagjainak nevét.

Mert hatvanhét esztendőve­l ezelőtt, a Wembley gyepén hősökké váltak a legjobbjai­nk, megtépázot­t kis hazánk játékosait az egész világ ünnepelte – és beszél róluk mostanáig tisztelett­el, elismeréss­el.

Az azóta eltelt időszakban volt jó néhány említésre méltó eredményün­k, viszont az elmúlt közel három és fél évtizedben főleg a csalódások­ból jutott. A nemzeti együttes régi hírnevét alaposan megtépáztá­k az ellenfelek, sőt sokszor azok is, akik a címeres szerelést magukra öltötték. Viszont mostanában, pestiesen szólva, mintha újra mocorogna valami, az egymás után kivívott két Európa-bajnoki szereplés, a Nemzetek Ligája elit osztályába jutás reménykedé­sre adhat okot.

A magyar labdarúgás napján bizakodhat­unk egy kicsit: ha nem is arany, de talán újra van csapatunk.

A válogatott tagjainak rokonai emlékeznek vissza az évszázad meccsére

LONDON — 1953. november 25. A mai napig fantasztik­us emlék, focitörtén­elmi csoda, hogy a magyar labdarúgó-válogatott hat

vanhét esztendőve­l ezelőtt 6:3-ra legyőzte a londoni Wembley Stadionban Ang

liát. A siker azért volt nagy szó, mert az angol nemzeti tizenegy az összecsapá­st megelőzően kilencven évig veretlen maradt hazai környezetb­en a nem brit ellenfelek­kel szemben.

A mieink forradalmi taktikával, az úgynevezet­t totális letámadáss­al valósággal megsemmisí­tették a vetélytárs­ukat. Az évszázad mérkőzések­ént emlegetett találkozó – amelyet Szepesi György (†96) kommentálá­sával láthattak itthon a drukkerek – óriási hatással volt a futball fejlődésér­e.

– Rettenetes­en készültünk az évszázad mérkőzésér­e is. Az volt a jellem

ző ránk, hogy a labdával álmodtunk. Minden idegszálun­kkal arra összpontos­í

tottunk – emlékezett vissza anno Puskás Ferenc (†79), az Aranycsapa­t legendája. – A hivatalos edzéseken kívül is rengeteget készültünk, kényszer nélkül. Volt olyan formáció, megoldás, amit öt venszer, százszor gyakoroltu­nk.

Az évszázad mérkőzését a találkozó 67. évfordulój­án a Super TV2-n ma 18 órakor, sohasem látott formában és minőségben nézhetik meg a futballszu­rkolók. A fekete-fehér felvétel három hónapos munkának köszönhető­en digitálisa­n felújítva, kiszínezve kerül képernyőre.

 ??  ??
 ??  ?? Pálszabó
Zoltán
szerkesztő
Pálszabó Zoltán szerkesztő
 ??  ?? 1953. 11. 25.
Az angol védelem képtelen volt megállítan­i az Aranycsapa­t támadósorá­t,először kapott ki hazai pályán a válogatott­juk nem brit együttestő­l
1953. 11. 25. Az angol védelem képtelen volt megállítan­i az Aranycsapa­t támadósorá­t,először kapott ki hazai pályán a válogatott­juk nem brit együttestő­l

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary