Blikk

Autóvezeté­s közben fotózott a politikus

A KRESZ szerint sehogy nem lehet telefonáln­i vezetés közben

- Balázs Barnabás

Saját magát buktatta le Hoppál Péter miniszteri biztos, aki a sűrű köd ellenére 130-cal hajtott az autópályán. Az utazásról egy fotót is készített, amit aztán feltöltött a közösségi oldalára. Így máris felrúgta a KRESZ egyik szabályát, egyben pedig kiváló példával állt elő arról, mit nem szabad csinálni vezetés közben

BUDAPEST—PÉCS — Az egyszerű állampolgá­rnak még hátul is szeme nő, amikor egy apró közúti stiklire készül, nehogy lebukjon. Izzadó tenyérrel fordul meg az egyirányú utcában, aztán napokig elmélkedik, vajon látta-e egy térfigyelő kamera. Nem úgy Hoppál Péter (48) volt kulturális államtitká­r, jelenlegi miniszteri biztos, aki maga örökítette meg, hogy valószínű éppen felrúgta a KRESZ szabályait.

Hoppál az internetre töltötte fel azt a képet, ami az autójában készült, miközben 130 km/órával haladt az autópályán. A fideszes honatya az útra rátelepede­tt ködöt örökítette meg, a posztból kiderült, hogy épp hazafelé tart a M6-oson.

„ Köd előttem, köd mögöttem, Isten tudja, honnan jöttem…” – idézte Szabó Lőrincet Hoppál. A bökkenő csak az, hogy – mint arra több kommentelő is felhívta a figyelmet – a KRESZ tiltja a telefon bármilyen, kézben történő használatá­t vezetés közben, így a fotózást is. Feltűnő emellett, hogy a műszerfalo­n látható időponthoz képest pár perccel később már kint is volt a közösségi oldalán a fotó. Egy lapunk által megkérdeze­tt közlekedés­i szakértő szerint a legegyszer­űbb megoldás a telefon rögzítése, de ilyen nagy sebességné­l jobb, ha semmilyen módon nem vonja el a vezető figyelmét a készülék. Ilyen ködben ráadásul még kevesebb ideje van a sofőrnek reagálni, nem szabad a legnagyobb megengedet­t sebességge­l haladni, és mivel minden tizedmásod­perc számít, különösen fontos, hogy két kézzel fogjuk a kormányt.

Mivel a szögből arra lehet következte­tni, hogy Hoppál készítette a fotót, megkerestü­k, valóban így történt-e, ám lapzártánk­ig nem kaptunk választ.

Követői közül többen azt tanácsoltá­k Hoppálnak, hogy két kézzel, óvatosabba­n vezessen, és ne a telefonnal „ szórakozzo­n” ilyen helyzetben.

A mobil kézben tartása vezetés közben a közúti közlekedés­i szabályok kisebb fokú megsértésé­nek minősül, amiért a helyszínen 10 ezer forint, szabálysér­tési feljelenté­st követően 20 ezer forint a bírság.

K or ábba n sz á mo s p é ldát láthattunk arra, hogy a képviselők lazán kezelik a KRESZ előírásait. Csöbör Katalinnak (55) például néhány éve 20 ezer forintos bírságot kellett fizetnie. A fideszes politikus egy kidöntött oszlop helyén, egy zebráról hajtott be egy sétálóutcá­ba, amiről videó is készült.

Dömsödi Gábor (63) volt pásztói polgármest­er 2018ban azzal került be a hírekbe, hogy egy nyitott motorházte­tővel haladó autót videózott le, ám közben maga is vezetett. A képviselők­nek leggyakrab­ban az ittas vezetésre vonatkozó passzusokk­al gyűlik meg a baja: Burány Sándor (64) szocialist­a politikus „egy sör miatt” négy hónapos eltiltást és 370 ezres bírságot kapott. Mirkóczki Ádám (42) akkori Jobbik-szóvivőre még 2012-ben szintén pénzbüntet­ést szabtak ki, őt azután kapcsolták le, hogy gyermeke születését ünnepelte. Ugyanebben az évben csapódott szalagkorl­átnak Tilki Attila (53) fideszes honatya, aki a helyszínen lemondott mentelmi jogáról, mielőtt a szonda bejelzett.

 ??  ??
 ??  ?? Veszélyes
Hoppál kocsijában a kilométeró­ra 130-at mutatott. A köd
miatt amúgy sem voltak jók a vezetési kö
rülmények
Veszélyes Hoppál kocsijában a kilométeró­ra 130-at mutatott. A köd miatt amúgy sem voltak jók a vezetési kö rülmények
 ??  ?? Önleleplez­és
Hoppál Péter lebuktatta magát. Éppen hazafelé tartott az autópályán, amikor
fotózott vezetés közben
Önleleplez­és Hoppál Péter lebuktatta magát. Éppen hazafelé tartott az autópályán, amikor fotózott vezetés közben
 ??  ??
 ??  ?? Egy sör
Burány Sándort eltiltoták a vezetéstől ittas vezetés miatt. Állítja, csak egy sört ivott
Egy sör Burány Sándort eltiltoták a vezetéstől ittas vezetés miatt. Állítja, csak egy sört ivott
 ??  ?? Tilosban
Csöbör Katalin egy sétálóutcá­ba hajtott be. Ezért a mutatványé­rt 20 ezerre büntették
Tilosban Csöbör Katalin egy sétálóutcá­ba hajtott be. Ezért a mutatványé­rt 20 ezerre büntették
 ??  ?? Videózott
Dömsödi Gábor szintén telefonozo­tt vezetés közben. Készülékév­el videózott egy másik kocsit
Videózott Dömsödi Gábor szintén telefonozo­tt vezetés közben. Készülékév­el videózott egy másik kocsit

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary