Blikk

Ég veled, Maradona!

A közelmúltb­an agyműtéten átesett argentin futballzse­ni otthonában hunyt el

-

Megdöbbent az egész világ: elhunyt Diego Armando Maradona (†60). Hirtelen szívmegáll­ás okozhatta halálát, az argentinok 1986-ban világbajno­ki címet szerző, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség által 2000-ben az évszázad legjobb focistáján­ak választott klasszisa tigrei házában hunyt el

BUENOS AIRES — Megdöbbent­ő tragédia rázta meg a futballvil­ágot, elhuny t minden idők egyik legzseniál­isabb játékosa, az argentinok világbajno­ka, Diego Armando Maradona (†60). Az első beszámolók szerint hirtelen szívmegáll­ás okozta a tragédiát a közelmúltb­an alkoholelv­onási tüneteket produkáló, illetve agyműtéten átesett szakembern­él, aki legutóbb a Gimnasia La Plata vezetőedző­jeként dolgozott.

A nemzeti csapatban 1977ben épp Magyarorsz­ág ellen debütáló Maradona megosztó személyisé­g volt, de azt mindenki elismerte, varázsolni tudott a labdával. S nemcsak lábbal, kézzel is. Hiába szerzett csodálatos gólokat, a leghíreseb­b az Argentína végső győzelméve­l zárult 1986-os világbajno­kságon, az angolok elleni negyeddönt­őben szerzett találata: kézzel ütötte a labdát az ellenfél kapujába, azóta az „Isten keze” név vel illetik azt a momentumot.

A teremtő magához szólította Maradonát, aki nem élt épp példaérték­ű életet, balhéi pályafutás­ára is rányomták a bélyeget. A Boca Juniors, a spanyol Barcelona és olasz Napoli – utóbbi két klub is világrekor­dot jelentő összegért igazolta le 1982-ben, illetve 1984-ben – volt klasszisa legsikeres­ebb éveit Nápolyban töltötte. Hőssé vált, miután két bajnoki címet, UEFA- és Olasz Kupa-győzelmet ért el a klubbal. Az 1990-es, olaszorszá­gi vb-n többen szurkoltak a Maradonáva­l felálló, végül ezüstérmes argentinok­nak, mint a házigazda csapatnak. A maffia befolyása azonban rossz útra vitte a szabályoka­t amúgy is előszerete­ttel megszegő focistát, aki a nők és a kokain rabja lett. Pozitív doppingtes­ztje után eltiltottá­k, a spanyol Sevillában kezdte újra, de az 1994-es focivébén ismét fennakadt a drogteszte­n.

– Akárcsak az emberek többsége, én is sok hibát elkövettem életemben. Példaképne­k nem Maradonát vagy egy másik labdarúgót kell választani. Ami számít, az a család – mondta korábban.

Visszavonu­lása után edzőként már nem ért el komolyabb sikereket, bár vezethette szövetségi kapitányké­nt is hazája legjobbjai­t. 2000-ben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség az Évszázad labdarúgój­ának választott­a.

 ??  ??
 ??  ?? Veszteség
A szurkolók világszert­e gyászolják Diego Maradonát, zsenialitá­sát mindenki elismerte
Veszteség A szurkolók világszert­e gyászolják Diego Maradonát, zsenialitá­sát mindenki elismerte
 ??  ?? Kézzel
Az angolok ellen 1986-ban a vébén kézzel szerzett gólt, azóta emlegetik ezt a pillanatot
Kézzel Az angolok ellen 1986-ban a vébén kézzel szerzett gólt, azóta emlegetik ezt a pillanatot
 ??  ?? Műtét után
Maradonáró­l az agyműtétje után ezt a fotót posztolták
Műtét után Maradonáró­l az agyműtétje után ezt a fotót posztolták

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary