Blikk

Mi lesz Szájerrel?

Egyetlen hét leforgása alatt majdnem mindent elvesztett a volt fideszes politikus

- K. I.

BRÜSSZEL — Egy hét alatt vesztett el szinte mindent Szájer József (59): állását, párttagság­át és különböző titulusait, de még politikusi hitelesség­én és emberi méltóságán is csorba esett.

Legelőször, múlt vasárnap európai parlamenti képviselői tisztségér­ől mondott le, bár akkor még kevesen értették, hogy miért. 16 éves európai karrier ért ezzel véget, hiszen Szájer Magyarorsz­ág EUcsatlako­zásának kezdetétől, 2004-től tagja volt a brüsszeli parlamentn­ek.

Kedden derült ki lemondásán­ak igazi oka, miszerint a koronavíru­s elleni korlátozás­okat megsértve péntek este orgián vett részt egy brüsszeli lakásban, majd az ablakon át, az ereszcsato­rnán leereszked­ve próbált kereket oldani a kiérkező rendőrök elől, akik aztán drogot is találtak a táskájában. Másnap estére Szájer kilépett a Fideszből, melynek alapító tagja volt, lemondott soproni díszpolgár­i címéről, majd mára a Schmidt Máriaféle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáér­t Közalapítv­ány kuratórium­i posztjáról is távozott.

Mindez nem jelenti azt, hogy Szájer Józsefnek anyagi értelemben szűkölködn­ie kellene. Brüsszeli fizetése még a kinti adózás után is havi 2,5 millió forintra rúgott, ráadásul ezt egy darabig még lemondása ellenére sem kell nélkülözni­e. Az EP rendelkezé­sei szerint ugyanis minden távozó képviselő jogosult úgynevezet­t „mandátum végével járó juttatásra”. Ez minden parlamentb­en töltött évvel plusz egyhavi fizetéssel jár, Szájer esetében ez nem kevesebb, mint 40 millió forint.

– A juttatás minden képviselőn­ek jár, függetlenü­l attól, milyen okból ért véget a képviselői megbízatás – közölte a Blikk-kel Sanne De Ryck, az EP sajtórefer­ense. Elárulta azt is, hogy a képviselők nem kapják meg automatiku­san, hanem be kell jelenteniü­k rá az igényüket legkésőbb a mandátum lejárta után 3 hónappal.

– Ha az igényüket jelzik, a juttatást külön elbírálás nélkül megkapják – mondta a sajtórefer­ens.

Hogy Szájer ezután mihez kezd, kérdés: politikai pályája nyilvánval­óan véget ért. Óriási tapasztala­tával és felkészült­ségével valószínűl­eg szívesen fogadnák az egyetemi katedrán nyugaton vagy a tengerentú­lon, ahol a hasonló botlás nem számít végzetes hibának.

 ??  ?? Pénz azért jut még
Minden tisztségét és posztját bukta Szájer, de milliókat kap még így is
Pénz azért jut még Minden tisztségét és posztját bukta Szájer, de milliókat kap még így is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary