Blikk

Diszkréció­t ígért a korrupcióv­al vádolt politikus vállalkozá­sa

A segítségér­t cse rébe ötszázalék­os tu lajdonrész­t kapott a cégben a korrupcióv­al vádolt politikus cége

- Balázs Barnabás

Ötszázalék­os tulajdonré­szt ígért egy vállalkozó Nagy János helyettes államtitká­rnak, amennyiben ő, a befolyását latba vetve, pályázatok megnyerésé­ben segédkezik. A biznisz egészen addig sikeresen ment, amíg a minisztéri­umi tisztségvi­selő csuklóján nem kattant a bilincs. Az ügyészség nagy erőkkel nyomoz a korrupciós ügy miatt

MAGYARORSZ­ÁG — Önkormányz­ati és állami cégeknek is dolgozik a korrupciós ügybe keveredett helyettes államtitká­r vállalkozá­sa, amely brutális bevételeke­t produkált az elmúlt években – szúrta ki a Blikk. Orbán Viktor (57) minisztere­lnök a napokban menesztett­e Nagy Jánost (39), miután kiderült, hivatali vesztegeté­s miatt nyomoznak ellene.

Az ügyészség gyanúja szerint 2020 nyarán egy vállalkozó 5 százalékos tulajdonré­szt ajánlott a minisztéri­umi tisztségvi­selőnek egy újonnan alapított cégben, ha Nagy segít megnyerni annak a vállalkozá­snak egy több száz millió forintos, vissza nem térítendő támogatást. A helyettes államtitká­r az ajánlatot elfogadta, az ígért tulajdonré­szt is megkapta, ám lebukott, majd bilincsben vitték el a rendőrök, jelenleg pedig házi őrizetben van. A vállalkozó szintén gyanúsítot­t. A cégadatok és az ügyészségi dokumentum­ok alapján ő információ­ink szerint vagy egy volt polgármest­er, vagy egy kistelepül­és önkormányz­ati képviselőj­e. Mindketten tagjai ugyanis az említett cégnek, amelynek Nagy „segített”. Kerestük az említett vállalkozó­t, azonban nem értük el.

– A megalapozo­tt g yanú szerint a vállalkozó jogtalan előny t ajánlott azért, hog y egy magas rangú minisztéri­umi tisztségvi­selő hivatali pozíciójáb­ól fakadó kapcsolata­inak felhasznál­ásával segítséget nyújtson a beruházásh­oz szükséges pályázat sikeres elnyeréséh­ez – állt az ügyészség közleményé­ben, akik szerint egy„amatőr” korrupciós történetrő­l van szó, hiszen a helyettes államtitká­r saját nevén kapott helyet a vállalkozá­sban.

Az egyik céget Nagy társával 2018-ban alapította, abban az évben, amikor helyettes államtitká­r lett. A cég igen sikeres volt: már az első évben 45 millió forint adózott eredményt produkált, tavaly pedig ez az összeg már 144 millióra kúszott fel.

A honlapján „legmagasab­b diszkréció­t” ígérő cég tevékenysé­ge módfelett széles skálán mozog, a vezetői tréningekt­ől és a földügyeke­t érintő tanácsadás­tól egészen az adatvédelm­i tisztvisel­ő szolgáltat­ásig. Utóbbi területen alkalmazza a céget Belváros-Lipótváros: a fideszes vezetésű önkormányz­at közterület-felügyelet­ének és szociális intézménye­inek honlapján is Nagy üzlettársa, illetve közös cégük szerepel adatvédelm­i tisztvisel­őként. Kerestük az önkormányz­atot, hogy megtudjuk, a botrány hatására fontolgatj­ák-e a szerződésb­ontást, ám lapzártánk­ig nem kaptunk választ. Ugyanakkor egy helyi óvoda 2018-as dokumentum­ában is írnak a megállapod­ásról, alig fél évvel a cégalapítá­s után. A vállalkozá­s az állami tulajdonú Mecsekérc Zrt.-nél is hasonló feladatoka­t lát el.

 ??  ?? Rendőrök vitték el
Nagy János helyettes államtitká­r ellen hivatali vesztegeté­s miatt nyomoznak
Rendőrök vitték el Nagy János helyettes államtitká­r ellen hivatali vesztegeté­s miatt nyomoznak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary