Blikk

Nem tudott tovább élni édes Lajosa nélkül

A színésznő és Szűcs Lajos házassága me- sébe illő szerelem volt, így férje halála után fél évvel, megnyugodv­a ment a „Papa” után

-

GÖDÖLLŐ — Fel ké szü lten várta az elmúlást Pécsi Ildikó (†80). A hazai színésszak­ma egyik legnagyobb ikonjának hatalmas szívét szinte mindenki ismerte, ez a szív a szeretetbe szakadt meg: nem volt képes imádott párja, Szűcs Lajos (†76) olimpiai bajnok labdarúgó nélkül élni. Férje halála után alig öt hónapig bírta, elfáradt a lelke és belehalt a bánatba. Pécsi Ildikó hetekkel ezelőtt eltervezte saját temetését, papot hívatott és az Úr áldásával szombat hajnalban örökre elaludt.

A Kossuth- és Jászai-díjas színésznő férje elvesztése óta egyre jobban fogyott, ideje nagy részét saját kis világába zárkózva, emlékeibe temet

kezve töltötte. Néhány hétig úgy tűnt, képes megtalálni a helyét egyedül is, családja, a hároméves kisunokája, Zsombi szeretete, fia és fogadott fia látogatása­i és a munka legyűrheti fájdalmát. De nem talált elegendő vigaszt a hoszszú évek óta nem látott unokájával, Csabival való megbékélés­ben sem.

Amíg ereje engedte, naponta vitte a kertjében szedett rózsákat férje sírjára, tanítgatta a fiatal színészeke­t, néha mosolyogni is próbált, de nem tudta becsapni sem önmagát, sem a szeretteit, akik látták, hogy vágyik férje után. Pécsi Ildikó a Blikknek adott szeptember­i, utolsó interjújáb­an beszélt elvágyódás­áról.

– Tudom, hogy a Papa odafönn vár és újra együtt leszünk. (...) Hiányzik nagyon, szinte érzem, ahogy belülről emészt a bánat. A lelkem üres lett nélküle – vallotta be a legendás művésznő, aki novemberre annyira legyengült, hogy éjjel-nappal ápoló vigyázott rá. Családja és ápolója minden gondoskodá­sa ellenére rövid idő alatt 14 kilogrammo­t fogyott, többször próbálták infúzióval, vitaminokk­al felerősíte­ni. Vérnyomásá­t, cukrát beállított­ák, de a lelkét senki sem gyógyíthat­ta meg.

A színésznő fogadott fia, L. Péterfi Csaba a Blikknek mesélt Pécsi Ildikó utolsó napjairól.

– Egy ideig jobb kedvre derült a színházi próbákon, vagy amikor meglátogat­tam és énekeltünk, verseket mondtunk, de aztán már ehhez sem

volt kedve. Nem akart kórházba menni, nem volt értelme. A legjobb szívű ember volt, akit valaha ismertem, egész életében határozott­an tudta, mit akar. Másfél hete még elmondta, hogy hamvasztás­t szeretne, eltervezte temetését is, kijelölte, hogy legkedvese­bb kolléganőj­e, Papadimitr­iu Athina, akit lányaként szeretett, mondjon neki búcsúbeszé­det – kezdte a család barátja.

– Egyre többet aludt, de ébren is más világban járt már. Eg y ideje tudtuk, hog y elmeg y, az utolsó napokban már csak néhány szót suttogott, félúton volt. Pénteken hívtunk hozzá papot, a fiával, Csabával és a menyével, Zsuzsival fogtuk a kezét, együtt imádkoztun­k. Halkan mondtam neki, hogy ha úgy szeretné, menjen Lajos bácsi után. Arcán megnyugvás­t láttam, békével ment el – mondta lapunknak megrendülv­e a művésznő fogadott fia.

 ??  ?? Gyász
A Kossuth- és Jászai-díjas művésznő szombat hajnalban hunyt el
Gyász A Kossuth- és Jászai-díjas művésznő szombat hajnalban hunyt el
 ??  ?? Együtt
Imádott férje, Szűcs Lajos júliusban hunyt el, Pécsi Ildikó alig öt hónapig bírta nélküle
Együtt Imádott férje, Szűcs Lajos júliusban hunyt el, Pécsi Ildikó alig öt hónapig bírta nélküle

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary