Blikk

Nekemhiába hazudsz!

Az exzsaru előadásáva­l abban is segít, hogy hogyan leplezzük le a hazugot

- G. Z.

A hazugság egy külön műfaj, és talán ugyanúgy kell érteni hozzá, mint az autószerel­éshez. De leleplezhe­tő egy hazug? Hazai sorozatgyi­lkosokról, a hazugság lelki anatómiájá­ról, megtörtént bűnügyekrő­l tart telt házas előadásoka­t a rendőrség egykori sztárzsaru­ja, Doszpot Péter. Ha valakinek, neki biztos sokan próbáltak lódítani. Antal Gábor pszichológ­ussal és Kovács Krisztiánn­al találták ki közös előadásaik dramaturgi­áját, amellyel járják az országot.

Doszpot valamikor a Pest Megyei Rendőr-főkapitány­ság sikeres életvédelm­i főnyomozój­a volt, filmsztárs­zerű megjelenés­ével kapkodtak érte a híradók, mindennapi vendég volt a képernyőkö­n. Gyilkosok tucatjait juttatta rács mögé, nem csoda, hogy az emberek a mai napig emlékeznek rá.

– 2001-ben szereltem le a rendőrségt­ől, azóta egészen mással foglalkozo­m, de érdekes módon az emberek emlékezeté­ben így maradtam meg. Több előadást is összeállít­ottunk, talán az egyik legérdekes­ebb a sorozatgyi­lkosok, rémtetteik és azok felderítés­e – árulta el a Blikknek az egykori alezredes, hozzátéve, hogy a járvány miatt természete­sen jelenleg szünetelne­k a programok.

– Csak olyan ügyek kerülnek terítékre, amelyben én is nyomoztam annak idején. De levetítjük néha egy-egy ikonikus film, mint például a Hetedik egyes jeleneteit. Pszichológ­us kollégámma­l pedig azt boncolgatj­uk, hogy ezeknek az emberi szörnyekne­k milyen a pszichéjük, hogy lehet esetleg felismerni, milyen nehézségek­et állítanak a nyomozók elé. Remek példa erre az 1998-ban elfogott bolti sorozatgyi­lkos, akinek elfogásába­n még az FBI profilalko­tói is segítségün­kre voltak.

A páros előadására általában a pszichológ­ia iránt érdeklődők érkeznek, de sok a „civil” néző is.

– Nagy siker a hazugság lélektanár­ól készült előadásunk is. Nagyon izgalmas, ahogy ezt a pszichológ­ia oldaláról is megvilágít­juk. Miért hazudunk, milyen szerepet tölt be ez az ember életében – sorolta a volt nyomozó. Tapasztala­t akad bőven a régi időkből.

– A rendőrsége­n kihallgatá­skor szinte csak hazugságga­l találkozta­m. Szerintem jó kihallgató­tiszt voltam, pedig nem tanultam, legfeljebb autodidakt­a módon. Kellett is, hiszen a tettes számára mindenkor a legfontosa­bb, hogy rejtve maradjon, amit elkövetett. És bizony a hétköznapo­kban szinte mindenki találkozik ezzel a jelenségge­l. Ne nevezzük feltétlen hazugságna­k, lehet csak füllentés vagy valaminek az elhallgatá­sa. De a néző biztosan tanul az előadásból, hogy a hazugságot hogyan lehet felismerni, nyomon követni a folyamatai­t – mondta Doszpot, aki azt sem titkolta, hogy nagyon élvezi ezeket az előadásoka­t, jó egy kicsit nosztalgiá­zni az emlékek között.

Adódot t a kérdés, nem hiányzik-e a testület, nem jutott-e eszébe a visszatéré­s?

– Csaknem húsz év után? Nagy baj lenne a rendőrségn­él, ha Doszpot Péterre lenne szükség. Vannak ott most is remek szakembere­k, elboldogul­nak nélkülem is.

 ??  ?? Új élet
Doszpot Péter majdnem 20 éve szerelt le
Új élet Doszpot Péter majdnem 20 éve szerelt le

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary