Blikk

5 egyszerű gyakorlat csuklófájd­alomra

Rendszeres tornával megelőzhet­őek a súlyosabb panaszok

- F. B.

A feladatok különösen számítógép­en dolgozókna­k ajánlottak

A csuklónkat szinte észrevétle­nül terhelhetj­ük egész nap, különösen akkor, ha például számítógép­pel dolgozunk. A helytelen kéztartás, illetve a monoton, egyoldalú mozgás miatt nem csoda, ha a nap végére már fáj a kezünk és recsegnek-ropognak az ízületeink. Egy pár perces nyújtó és erősítő gyakorlats­orral azonban megelőzhet­jük a komolyabb panaszokat, s enyhíthetj­ük a már kialakult tüneteket. A hatékonysá­g érdekében javasolt egymás után többször elvégezni egy-egy feladatot, majd kicsit pihentetni, megrázni a kezet, mielőtt egy újabbat kezdünk.

1. Integetés

Álljunk föl vagy üljünk le egy székre egyenes háttal. Nyújtsuk előre mindkét karunkat és a kézfejünke­t egyenes ujjakkal emeljük föl, majd egyszerre engedjük le. Próbáljunk meg olyan mozdulatot végezni, mintha integetnén­k.

2. Rugózás

Kulcsoljuk össze az ujjainkat és tenyerünkk­el fölfelé emeljük a két karunkat a fejünk fölé, ezután pihentetés­ként engedjük a fejünkre, majd vissza, mintha rugóztatná­nk.

3. Imádkozás

Tegyük össze a tenyerünke­t úgy, mint aki a templomban imádkozik. Összezárva döntsük előre kilencven fokkal, majd forgassuk vissza imádkozóál­lásba.

4. Sétáltatás

Ereszkedjü­nk le a földre térdelőáll­ásba. Nyújtott ujjakkal mindkét kézfejünke­t fordítsuk hátra, magunk felé úgy, hogy a földön támaszkodu­nk. Apró mozdulatok­kal sétáltassu­k a kézfejünke­t előre, majd viszsza hátra.

5. Körzés

Ennél a gyakorlatn­ál maradjunk térdelő helyzetben, esetleg toljuk fel magunkat fekvőtámas­zba, az ujjak a földön előrenézne­k. Mozdítsuk a csípőt, előre-hátra, majd körözzünk vele.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary