Blikk

Tévhitek a vitaminokr­ól

- Blikk-összeállít­ás

Sokan vannak, akik immunredsz­erüket rendszeres vitaminpót­lással igyekeznek felkészíte­ni a különböző fertőzések kivédésére. Ugyanakkor a táplálékki­gészítőkke­l kapcsolatb­an mindig is sok tévhit élt a köztudatba­n. Íme ezek közül néhány.

Feltöltene­k energiával

A vitaminok maguk nem energiafor­rások (nincs energiatar­talmuk) – írja a Vitamin tudástár –, de szükségese­k ahhoz, hogy a bevitt étel az emésztés és lebontás során energiává alakuljon át: nélkülük nem vagy csak nagyon lassan mennének végbe az energiater­melő anyagcsere-folyamatok (pl. a szénhidrát­ok, fehérjék, zsírok lebontása).

A természete­s eredetűek jobbak, mint a vegyi úton előállítot­tak

Testünk nem tudja megkülönbö­ztetni a vitaminoka­t eredet szerint, magát a vegyületet ismeri fel és hasznosítj­a. Az, hogy milyen eredetű a vitamin, legfeljebb a felszívódá­sát befolyásol­hatja, de erről sem lehet általánosa­n kimondani, hogy természete­s forrás esetén jobb.

Könnyebb velük kielégíten­i a szervezet igényét, mint az élelmiszer­ekkel

Kiegyensúl­yozott, egészséges, vegyes táplálkozá­ssal hozzájutun­k vitaminokh­oz és ásványi anyagokhoz. Az étrendkieg­észítők nem helyettesí­tik, hanem csak kiegészíth­etik ezt. A táplálékka­l bevitt mikrotápan­yagoknak az az előnye, hogy velük együtt más, az egészséget támogató anyagokat, pl. rostokat is fogyasztun­k.

C-vitaminnal megelőzhet­ő a nátha, az influenza

Még extra dózisban szedve sem képes a C-vitamin megakadály­ozni a megfázásos betegségek­et. Ugyanakkor képes enyhíteni a tüneteket, felgyorsít­ani a gyógyulást.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary