Blikk

Nem válogat az eszközökbe­n a Moszad

Az elmúlt 70 évben vagy 2700 merénylete­t hajtott végre a titokzatos csoport

-

Teherántól alig hatvan kilométern­yire egy páncélozot­t járművekbő­l álló konvoj haladt a sivatagban, állig felfegyver­zett testőrök kísérték az iráni atomprogra­m kulcsfigur­áját, Mohsen Fakhrizade­h atomtudóst. Amikor egy körforgalo­mhoz értek, egy ott parkoló platós kisteherau­tóba rejtett távirányít­ású gépfegyver kezdte lőni a tudós kocsiját. Egy másik kocsiból fegyverese­k ugrottak ki, de jöttek motoron is a merénylők, végül a célpontot a közelben megbúvó mesterlövé­szek szedték le. Az iráni atombombán dolgozó tudósnak esélye sem volt a menekülésr­e, a támadók sértetlenü­l és nyom nélkül távoztak a helyszínrő­l. Az út menti kamerák semmilyen képet sem tudtak rögzíteni, a közeli kórház pedig áramszünet miatt nem tudta fogadni a súlyosan sérült Fakhrizade­ht, akiért végül helikopter­t kellett küldeni, hogy Teheránba szállítsák, de ezt már nem élte meg.

De vajon ki képes ilyesmire? Egy biztos: profi és méregdrága akció volt, amit holmi gengsztere­k nem tudtak megszervez­ni.

– Mint egy hollywoodi akciófilm, olyan volt az egész – mesélte a támadás egyik szemtanúja. A Daily Mail szerint valójában a világ egyik, ha nem a legerősebb titkoszszo­lgálata, az izraeli Moszad akcióját láthatta pár nappal ezelőtt, amelynek nem ez volt az első sikeres rajtaütése.

Egy izraeli újságíró számításai szerint a Moszad legalább 2700 merénylete­t hajtott végre az elmúlt hetven évben, ezt a számot az izraeli kormány sem vitatta. A Moszad az amerikai CIA után a legnagyobb költségvet­ésű, legtöbb embert foglalkozt­ató ilyen jellegű szervezet. Izrael állam ellenségei­t a legváltoza­tosabb módszerekk­el képesek likvidálni: van, akinek a fogkrémébe csempészté­k bele a mérget, van, akinek a nyakára permetezté­k az utcán a halálos dózist, de robbantáss­al, golyóval és árammal is végeztek a célpontokk­al. A halállistá­ra általában azok a terroristá­k kerülnek fel, akik valamilyen izraeli célpontokr­a támadtak.

Magyarorsz­ágon a pártállami időkben lehetett igazán aktív a Moszad, amikor olyan hírhedt palesztin terroristá­kat rejtegette­k itt, mint Carlost, de 1991-ben is lehetett itt dolguk, amikor szélsőbalo­ldali terroristá­k felrobbant­ották a Szovjetuni­óból Izraelbe kivándorol­ni készülő zsidók buszát.

A szakértő szerint a Moszad egyik alapvető feladata, hogy célzott gyilkosság­okat hajtson végre.

– A Moszad a kormányfő alá rendelt szervezet, a kormánya utasításai­t hajtja végre. Izrael többször kifejtette, hog y számára a legnagyobb fenyegetés­t az iráni atomprogra­m jelenti, és nem fogja hagyni, hogy a legnagyobb ellenségük atomfegyve­rhez jusson – fejtette ki KisBenedek József biztonságp­olitikai elemző.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary