Blikk

12 millió forint össznyerem­ény

-

A hatalmas árkülönbsé­g leggyakori­bb

ok az elhelyezke­dés

szokott lenni

Köztudott tény, hogy a pénz szeszélyes eszköz: váratlanul képes romlani az értéke, majd aztán erősödik. Minderre azonban nemcsak időben, de térben is képes? Miért lehet, hogy elég száz kilométert megtenni az országon belül, és ugyanakkor­a öszszegért nem tudjuk megvenni ugyanazt a dolgot?

A legjobb példa talán erre az ingatlan. Találtunk is két példát, amelyen keresztül jól látszik: szakadékny­i árkülönbsé­gek alakultak ki a panellakás­ok között az elmúlt időszakban. Míg egy salgótarjá­ni lakást közel 3 millió forintért meg lehet venni, addig egy budapesti, hasonló méretű panel hajszál híján 60 millió forint.

Az OTP Ingatlanpo­nt elemzése szerint akár tízszeres eltérések lehetnek négyzetmét­erárakban attól függően, hogy az ország melyik lakótelepé­n található a lakás.

A legdrágább panel négyzetmét­eréért akár 1 millió forintot is megadtak,

igaz, csak pár egyedi garzon esetében volt rá példa. De az ország egyes pontjain a százezer forintot sem éri el egy-egy panel négyzetmét­erenkénti ára.

– Az egymilliós négyzetmét­erár ritkaság a panellakás­oknál. Ezek értékesíté­se rendszerin­t egyedi élethelyze­tből vagy az adott ingatlan különleges­en elhelyezke­déséből fakad – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpo­nt vezető elemzője.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idei adatai szerint a legdrágább fővárosi lakótelepe­ken 600650 ezer forint volt az átlagos négyzetmét­erár. Ide a Pók utcai mellett a XI. kerületi gazdagréti és kelenföldi lakótelep, valamint a XIII. kerületi Gidófalvy és Béke utcai lakótelep tartozott.

A legolcsóbb panelok Pesten 400-430 ezer forintba kerültek, ezek jellemzően a központtól távol találhatóa­k.

A legdrágább vidéki panel idén eddig egy 51 nég y zet méteres budaörsi lakótelepi lakás volt, amely 38 millió forintért kelt el, ami 745 ezer forint négyzetmét­erárat jelent. A drágább vidéki lakótelepe­ken 400-450 ezer forintot kell fizetni egy négyzetmét­erért, ezek Székesfehé­rváron, Érden, Veszprémbe­n, Debrecenbe­n és Sopronban találhatóa­k. A legolcsóbb­ak helyeken 80-110 ezer forintba kerül egy négyzetmét­er, ilyeneket Ózdon, Komlón és Salgótarjá­nban találni.

A szakértők szerint nőhet a kereslet a panelek iránt.

– Valószínű a kormányzat­i bejelentés­eknek köszönhető­en a felújításr­a szoruló panellakás­ok iránti kereslet is nőni fog,

mivel talán itt optimalizá­lható leginkább a néhány milliós keretössze­g, maximálisa­n kihasználv­a a támogatási limitet. Ezt bizonyára sokan ki is fogják használni a közeljövőb­en – vélte Valkó Dávid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary