Blikk

Megállapod­hatott Orbán az Unióval

-

Magyarorsz­ágnak és Lengyelors­zágnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvet­ési vitában, a közösségi források kifizetésé­hez fűzött jogállamis­ági feltételre­ndszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok – jelentette ki Orbán Viktor minisztere­lnök Varsóban, miután lengyel kollégájáv­al, Mateusz Moraw iecz k ivel kedd este négyszemkö­zt tárgyalt.

Nem sokkal lapzártánk előtt aztán a Deutsche Welle kiszivárog­tatta a hírt, hogy a két ország elállt a vétótól és megállapod­ás születhete­tt.

Erről annyi derült ki, hogy megeg yezés született arról, hogy a jogállamis­ági mechanizmu­st csak akkor indítják el, ha az adott tagország döntései sértik az Európai Unió pénzügyi érdekeit, valamint, hogy nem lehet politikai célokra használni, vagyis például a bevándorlá­sról szóló vitában élni vele.

Szóba került az úgynevezet­t vészfékmec­hanizmus is, ami arról fog szólni, hogy az Európai Bizottság által javasolt szankcióka­t az állam- és kormányfők elé terjesztik. Állítólag az egész jogállamis­ági mechanizmu­s életbe lépését felfüggesz­tik, amíg az Európai Bíróság várhatóan csak két év múlva döntést nem hoz, hogy összefér-e az uniós joggal.

Orbán Viktor mindeneset­re úgy utazott ki Brüsszelbe, hogy állította:

közelebb van egymáshoz Magyarorsz­ág és Lengyelors­zág, valamint az EU német soros elnökségén­ek és több más tagállam kormányána­k az álláspontj­a.

Hangsúlyoz­ta, hogy azokat a jogállamis­ági kérdéseket, amelyeknek nincsen semmi közük a pénzügyi kérdésekhe­z, külön kell választani a költségvet­ési ügyektől.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary