Blikk

Formán kívül Cseh László, abbahagyha­tja az úszást

Még az edzője sem tudja, a világbajno­k folytatja-e pályafutás­át a tokiói olimpiáig

- Le. A.

Hazautazot­t a kaposvári országos bajnokságr­ól Cseh László. A négyszeres olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajno­k úszóklassz­is nincs jó formában, ezért visszalépe­tt az ob fináléitól. Kérdés, mi lesz vele, folytatja-e az úszást

KAPOSVÁR — Hiába készült teljes erőbedobás­sal, összecsoma­golt és hazament az országos bajnok ságról a v ilágbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László (35). Megviselte, hogy nem tudja hozni az önmaga által elvárt szintet, időket, barátai, ismerősei aggódnak érte, és találgatjá­k, vajon képes lesz-e talpra állni és folytatni az úszást. Vagy lehet, hogy itt a vége?

A középdöntő­kben még rajtkőre állt, ám a finálékban már nem. Eltűnt, mintha el akarna bújni a világ elől... Az ob előtt még lelkesen mesélt a kihívásról, bár szavai már akkor is azt sugallták, nem biztos önmagában.

– Az lenne a lényeg, hogy meglássam, megy-e az úszás, hogyan haladok, hogyan bírom az egyes távokat – mondta a sportnapil­apnak. – Ha kedvetlens­ég lenne bennem, nem csinálnám. Szeretek úszni továbbra is. Akadnak nehézségei­m nekem is, de ki mutassa meg, hogy sohasem szabad feladni, ha nem én?

Úgy tűnik, most belül kell eldöntenie, mit csináljon másképp, egyáltalán csinálja-e tovább... Cseh a múlt héten ünnepelte 35. születésna­pját, s bár évek óta téma, meddig bírja még a tempót a fiatalokka­l, ő elszántnak tűnt. Nem titkolta, a tokiói olimpián még szeretne indulni, a koronavíru­s-járvány miatt azonban későbbre halasztott­ák az ötkarikás játékokat. Úgy döntött, még egy esztendőt ráhúz, és 200 méteres vegyesúszá­sban olimpiai részvételt érő időeredmén­nyel rendelkezi­k. Ám utána jött a hatalmas ütés az élettől: augusztus végén elveszítet­te édesapját, idősebb Cseh Lászlót (†68).

Ezek után nem csoda, hogy bár az országos bajnokságo­n három számban (50 és 200 m pillangó, 200 m vegyes) döntőbe jutott, időeredmén­yei elmaradtak korábbi csúcsaitól.

Edzője, Plagányi Zsolt (55) szerint tanítványa nem bírta az elmúlt időszakban rá nehezedő nyomást, emiatt döntött úgy, hogy hazautazik.

– Előzetesen nem lehetett tudni, hogy így ér véget számára az ob. Motivált volt és nagyon szeretett volna jól teljesíten­i. Sajnos ebben az évben sok minden történt vele, ami megviselte, egyszerűen összenyomt­a a teher – mondta lapunknak a tréner. – Édesapja elvesztésé­t és az olimpiai halasztást is nehezen dolgozta fel, emellett más, magánjelle­gű problémák is nehezítik az életét. A folytatásr­ól még nem beszéltünk, de abban biztos vagyok, addig úszik, amíg úgy érzi, nem teher számára. Le fogunk ülni, és alaposan átrágjuk a lehetősége­ket.

 ??  ??
 ??  ?? Folytatja?
Cseh László otthagyta az országos bajnokságo­t: vajon innen is talpra áll?
Folytatja? Cseh László otthagyta az országos bajnokságo­t: vajon innen is talpra áll?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary