Blikk

A lelküket is ápolják

Egymásnak is segítenek az orvosok, ha valakit nagyon megvisel egy helyzet

- S. N.

BUDAPEST — Naponta lát el koronavíru­s-fertőzötte­ket szakorvos és rezidens kollégáiva­l együtt dr. Seres Éva (28), a Semmelweis Egyetem Pulmonológ­iai Klinikáján­ak szakorvosj­elöltje. A doktornő testközelb­ől tapasztalj­a meg, milyen megpróbált­atásokon mennek keresztül a betegek, akiknek gyakran csak ő és kollégái jelentik a támaszt, reményt a gyógyulásr­a, miután bekerülnek a Covid-osztályra. Hősök vagytok! kampányunk keretén belül Éva mesélt a munkájáról, a pandémiás időszakkal járó pluszfelad­atokról és a betegekről.

– Jelenleg kizárólag koronavíru­sos esetekkel foglalkozo­m, egy nap maximum 24 beteget látok el. Reggel nyolckor kezdek a klinikán, ahol először vizitet tartunk, kikérdezzü­k a fertőzötte­ket a panaszaikr­ól, ha szükséges, a szakorvoss­al egyeztetve módosítjuk a terápiájuk­at, majd átnézzük a laboreredm­ényeket – sorolta az or vos. Az osztályon, ahol dolgozik, csak felnőt t betegek fekszenek, zömében idősek. Van, aki eg yik pillanatró­l a másikra kerül súlyos állapotba, sokan viszont légzéstámo­gatással, oxigénterá­piával átvészelik a vírust.

– Nálunk nincsenek lélegeztet­őgépek. Elsősorban azok kerülnek hozzánk, akik ugyan kórházi ellátásra szorulnak, de még nem annyira súlyos az állapotuk, hogy az intenzívre szállítsák őket. Az utóbbi időben sok beteget veszítettü­nk el, olyanokat, akiknek olyan hirtelen romlott az állapota, hogy már az intenzív osztályon sem tudtak volna rajtuk segíteni. Nekünk sem könnyű, amikor meghal egy beteg, még akkor sem, ha a tüdőgyógyá­szatban alapvetően gyakran fordul ez elő. Vannak nehéz pillanatok, de a kollégákka­l próbálunk segíteni egymásnak a feldolgozá­sban – árulta el a doktornő.

Sajnos nem egy hír jelent meg arról a közelmúltb­an, hogy több egészségüg­yi dolgozó is a koronavíru­s áldozata lett. Éva is aggódik, hogy elkapja, de amikor dolgozik, csak a munkára, a betegekre fókuszál, hiszen a gyógyításr­a tette fel az életét.

– A szükséges óvintézked­éseket betartom, másképp nem lehet védekezni. A munkánk egy része az úgynevezet­t vörös zónában zajlik, ott többrétegű védőfelsze­relést kell viselnünk. Szkafander­t, kö - p e ny t , a rcvé d ő p a jz s ot , kesztyűt. Emellett a klinika egész területén kötelező a maszkhaszn­álat, azt csak evéshez vehetjük le – tette hozzá.

Éva és kollégái nem csupán a betegek panaszaira koncentrál­nak, ha valak i nagyobb odafigyelé­st, lelki támogatást igényel, nem hagyják a sorsára.

– Vannak, akik nehezen viselik a tüneteket, a bezártságo­t, velük igyekszünk többet beszélgetn­i. Dolgozik egyébként velünk egy pszichológ­us is, aki azonnal segít, ha szorongó beteggel találkozun­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Védelem
Dr. Seres Éva szinte egész nap beöltözve, szkafander­ben, arcvédő pajzsban dolgozik
Védelem Dr. Seres Éva szinte egész nap beöltözve, szkafander­ben, arcvédő pajzsban dolgozik
 ??  ?? Veszélyben
Sok betegnek egyik pillanatró­l a másikra romlik az állapota
Veszélyben Sok betegnek egyik pillanatró­l a másikra romlik az állapota

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary