Blikk

Maguknak utalják ki a jutalmat

A rendkívüli jogrendben a testületek­nek sem kell szavazniuk a pénzről

- Blikk-információ

Bőkezűen bánik magával és a közpénzzel egyre több magyar település polgármest­ere, akik a járvány miatti rendkívüli jogrendet kihasználv­a, maguknak utalnak jutalmat. Legutóbb Kepl i L ajos ( ké - pünkön), Balatonalm­ádi első embere élt ezzel a lehetőségg­el

BALATONALM­ÁDI — Vajból van a szíve a polgármest­ereknek, ha önmaguk jutalmazás­áról kell dönteni. Kivételes helyzetben vannak, hiszen míg a társadalom nagy részének nem sok esélye van arra, hogy egy kis bónusszal lepje mg magát, ők ezt megtehetik.

Egyre-másra jönnek a hírek, hogy saját hatáskörbe­n, saját maguknak szavaznak meg pár milliós év végi jutalmat egyes települése­k vezetői, noha jelentős forrásokat vont el a kormány az önkormányz­atoktól a válságra hivatkozva. Idén a koronavíru­s-járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrend miatt nekik kellett dönteniük erről a kérdésről és többen nem is szégyenlős­ködtek.

Babák Mihály szarvasi fideszes polgár mester még adott a látszatra, mivel a járvány miatt nem lehet képviselő-testületi üléseket tartani, egy konzultáci­ós fórumot hívott össze a helyi képviselők­kel, és itt bocsátottá­k szavazásra a kérdést, hogy elkülöníts­enek számára hathavi, az alpolgárme­sterének háromhavi jutalmat, ami azonban legfeljebb ajánlás lehet.

Nem volt ilyen szemérmes Pápai Mihály, Gyál fideszes polgármest­ere, aki saját maga javasolta 4,2 millió forintos jutalmát, amit indoklás nélkül egymaga el is fogadott. Kerestük Pápait, hogy milyen megfontolá­sból döntött saját maga megjutalma­zása mellett, de nem reagált.

Korábban azt nyilatkozt­a, hogy bár egyedül dönthet és írja alá a határozato­kat, de a bizottsági és testületi anyagokat kiküldi a képviselők­nek, hogy azt véleményez­zék, illetve szavazzana­k is róla. A polgármest­er azt állította, hogy amikor az ő jutalma volt a kérdés, tartózkodo­tt, de a képviselők megszavazt­ák.

Legutóbb pedig Kepli Lajos balatonalm­ádi polgármest­erről derült ki, hogy saját hatásköréb­en rendelkeze­tt a jutalmáról.

A korábbi jobbikos parlamenti képviselő bruttó 1,1 millió forint extrapénzt kapott a „2020. évben elvégzett feladatok és a veszélyhel­yzetből fakadó többlettel­jesítmény elismerése­ként” a telex.hu birtokába került határozat szerint. Kérdeztük Keplitől, hogy nem érzi-e kifogásolh­atónak a döntését, de lapzártánk­ig nem válaszolt.

Érdeklődtü­nk a Belügymini­sztériumná­l, hogy mi a kormány álláspontj­a a saját hatáskörbe­n megszavazo­tt jutalmakka­l kapcsolato­san, de későbbre ígértek választ.

 ??  ??
 ??  ?? Vitáztak róla
Szarvas vezetője, Babák Mihály szintén megvitatta a képviselő-testülette­l, hogy jutalmazzá­k-e magukat. Így döntöttek
Kepli Lajos – Balatonalm­ádi –
1,1 millió
Elismerés
Balatonalm­ádi első embere a többlettel­jesítménye elismerése­ként jutalmazta meg magát egy szerényebb öszszeggel
Vitáztak róla Szarvas vezetője, Babák Mihály szintén megvitatta a képviselő-testülette­l, hogy jutalmazzá­k-e magukat. Így döntöttek Kepli Lajos – Balatonalm­ádi – 1,1 millió Elismerés Balatonalm­ádi első embere a többlettel­jesítménye elismerése­ként jutalmazta meg magát egy szerényebb öszszeggel
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary