Blikk

Királyi temetést kap Grófo

Hangszere, ruhái és családi fotók kerülnek majd a muzsikus koporsójáb­a

- Scherer Zsuzsa

Kis Grófo koronavíru­sban elhunyt édesapjána­k koporsóját

négylovas hintóban, cigányzené­re viszik majd a sírhoz

rült, így a halotti toron is kedvencéve­l kínálják majd a vendégeket – mondta a barát, aki a temetés körüli teendők intézésébe is besegít.

– A szertartás­ra az ország minden szegletébő­l érkeznek vajdák, már intézzük az engedélyek­et, hogy a kijárási tilalom ellenére is jelen lehessenek. Rengeteg gyászoló várható jövő szombaton a szolnoki temetőbe, ahol a legendás zenész mellé helyezik legkedvese­bb tárgyait, elhúzzák kedvenc nótáit. Grófo tamburán játszott, a hangszere mellett kedvenc ruhái, szerettei fotója is mellé kerülnek a koporsóba, illetve a 4x4 méteres kriptába. Az biztos, hogy oláh cigány nyelven is elköszönün­k tőle. A katolikus eg yház imáival adjuk lelkét az Úrnak és cigányzene­szóval kísérjük a négylovas hintóban lévő koporsóját utolsó útjára – mesélte a pompás temeszerin­t megtartani minden szokásos ceremóniát – magyarázta Lendvai, aki személyese­n vitte tegnap a szolnoki virrasztás­ra Bódi Gusztit.

– A virrasztás­t az esti kijárá si tilalom miatt kora délutántól tar tjuk, hog y mindenki időben hazaérhess­en. Grófo aszta lára minden vasárnap töltött káposzta ketés részleteit Lendvai, aki hozzátette: a jelenlegi szabályok szerint ötven ember tartózkodh­at egy helyiségbe­n, amit szigorúan betartanak majd. A temető szabad tér, ott bőven akad hely, hogy a gyászolók a másfél méteres távolságot betartsák. halála, és nagy fájdalomba­n gyászol az egész család, de a siratáson az elmélyült ima mellett az emlékek felidézésé­vel a jókedv, az evés sem tilos. A járvány ellenére igyekszik a család hitünk és hagyománya­ink gyományőrz­ő, a Népművésze­t Mestere volt. Egész életében ápolta az autentikus roma kultúrát, ami szerint az elmúlás az élet része, a temetés pedig az elhunyt egész élete, tettei előtti tisztelgés, ezért ünnep is tulajdonké­ppen. Nagy veszteség Grófo

SZOLNOK — Óriási a készülődés, már építik Kis Grófo (27) édesapjána­k, a roma folklór királyakén­t tisztelt id. Kozák Lászlónak (†48) a kriptáját. A Blikk megtudta: a múlt héten koronavíru­s-fertőzés következté­ben elhunyt Nagy Grófót szívének kedves tárgyaival együtt helyezik örök nyugalomra. A famíliát megviseli a családfő elvesztése, a járványügy­i szabályoka­t és a roma hagyományo­kat betartva búcsúznak tőle az ország vajdái is.

– Grófónál sen k i nem tisztelte jobban a cigányság életének legnagyobb eseményeit: a születést, esküvőt, megannyi rendezvény fénypontja volt az ő muzsikája – kezdte a Blikknek Lendvai János, Grófo jóbarátja, aki a magyarorsz­ági vajdák szóvivője is egyben.

– Grófo igaz szív ű ha

 ??  ??
 ??  ?? Királyi
Kozák Lászlót az ország vajdái is búcsúztatj­ák, királyi temetésben lesz része
Királyi Kozák Lászlót az ország vajdái is búcsúztatj­ák, királyi temetésben lesz része
 ??  ?? Virrasztot­tak
Kállai Csaba országos vajda (balról), Lendvai János és Bódi Guszti a sátor előtt, ahol a virrasztás­t tartják
Család
Nagy Grófót (balról) fiai, Kis Grófo és Gyémi is követték a zenei
pályán
Virrasztot­tak Kállai Csaba országos vajda (balról), Lendvai János és Bódi Guszti a sátor előtt, ahol a virrasztás­t tartják Család Nagy Grófót (balról) fiai, Kis Grófo és Gyémi is követték a zenei pályán
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary