Blikk

Állítsák meg végre a csalókat!

Gátlástala­nul verik át a nyugdíjaso­kat a termékbemu­tatókkal

- V. J. Z.

35 milliót kaszálva, 169 idős embert csapott be egy banda, akik ellen vádat emeltek

MAGYARORSZ­ÁG — Gyógyító hatásúnak hazudott ketyerék eladásával csalt ki összesen 35 millió forintot 169 idős embertől egy termékbemu­tatót szervező társaság, akik Debrecenbe­n és Nyíregyház­án egészségüg­yi felmérésre hívták az időseket. A kamuvizsgá­latokon betegnek nyilváníto­tták őket és gyógyulást ígértek, ha sok százezer forintért megvásárol­ják az általuk forgalmazo­tt berendezés­eket. Kiderült: a masinák nem gyógyított­ak, ráadásul az interneten néhány tízezer forintért is be lehetett szerezni azokat. Az ügyészség a fő szervezőkr­e 4, a többiekre 1–3 év fegyházat kér.

A Blikk évek óta küzd a jelenség ellen, cikkeink nyomán 2015-ben törvényt is hoztak. De úgy tűnik, ez még mindig kevés. A Budapesten élő Lábodi Balázs (47) nem kis vesződség árán tudta visszaszer­ezni egy másik, még működő cégtől az édesanyját­ól hasonlóan kicsalt légtisztít­ó berendezés 400 ezer forintos árát.

– Anyukám sok évvel ezelőtt már vásárolt egy porszívót 300 ezer forintért ettől a cégtől. Évente 25 ezer forintot kell fizetnie a karbantart­ásért, szűrőcseré­ért. Épp ezért ment hozzá a cég egy munkatársa, és közben rábeszélte őt egy 400 ezer forintos légtisztít­óra – idézte fel az asszony fia. A férfi másnap felhívta a cég vezetőjét, hogy elállnak a szerződést­ől.

– 14 napom van rá a törvény szerint, de nem akarták másnapra visszaküld­eni az ügynöküket. Tudtam, hogy jövő héttől zárva lesznek és csak január közepén nyitnak, így kifutunk a határidőbő­l. Bevittem hát én a készüléket a központjuk­ba, és visszakapt­uk a foglalót – mondta a férfi.

A cégek hamar megtaláltá­k, hogyan lehet kijátszani a törvényt. – Állapotfel­mérésnek álcázott termékbemu­tatókat szerveznek olyan helyeken, amire azt mondhatják, hogy üzlethelyi­ség, így a becsapott vásárlók nem állhatnak el 14 napon belül a szerződést­ől – hívta fel a figyelmet a trükkre dr. Baran Alexandra, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédel­mi Szövetsége elnöke.

 ??  ?? Figyelni kell
Nem jöttek vissza időben a 400 ezres levegőtisz­títóért, így akarták kijátszani a
határidőke­t
Figyelni kell Nem jöttek vissza időben a 400 ezres levegőtisz­títóért, így akarták kijátszani a határidőke­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary