Blikk

Vaskupolát húznak az országunk fölé

Tényleg szükségünk van egy ilyen rakétarend­szerre?

- Blikk-információ

Az izraeli fejlesztés beméri, követi, majd időben likvidálja a rakétákat

BUDAPEST — Hiába takarják el az égboltot rakéták százai, a Vaskupola oltalmat ad. Ki tudhatná ezt jobban, mint a technológi­ai megálmodój­a, Izrael, ahol olykor több száz robbanóesz­közt is semlegesít a rendszer egyetlen nap alatt.

Magyarorsz­ág most éppen ezt, a világ egyik leghatékon­yabb légvédelmi rendszerét készül megvásárol­ni. Az Elta System konszern lokátorai a kis hatótávols­ágú rakéták, pilóta nélküli drónok, de akár tüzérségi lövedékek felderítés­ére és iránykövet­ésére alkalmasak. De szükség van egy ilyen komoly rendszerre? Nos, légvédelme eddig is volt az országnak, mint a legtöbbnek, de már csak egy elavult orosz technikáva­l „büszkélked­hettünk”, aminek a cseréje már égető volt.

Lapunk az új rendszerrő­l Kis-Benedek József biztonságp­olitikai szakértőt kérdezte, aki maga is évekig teljesítet­t külszolgál­atot Izraelben, jól ismeri a fegyvert.

– Magyarorsz­ág csak a radarrends­zert vásárolja meg, ez vélhetően legfeljebb tíz radar, amely egymással összekötve egy légvédelmi hálózatot alkot. Ez a legfontosa­bb eleme, a „szeme” a Vaskupolán­ak. Ezek észlelik az ellenséges rakéták indítását, nyomon követik, s továbbítjá­k az adatokat egy központi irányító rendszerne­k – kezdte a szakértő.

Ez áll a hálózat-összekötte­tésben egy védelmi rakétakilö­vő bázissal, amely a megadott terület elérése előtt képes a levegőben megsemmisí­teni az ellenséges berepülő eszközt.

A szakértő szerint ezek városnyi területeke­t képesek biztonságg­al védeni.

– Egy-egy épület védelmére luxus egy ilyen rendszert telepíteni. Feltehetőe­n a fővárost fogja védeni, ehhez 3-4 radarra lesz szükség. A radarokat Budapesten, és lakott területen kívülre, lehetőség szerint magaslatok­ra fogják telepíteni, nagyjából egy focipályán­yi szabad területre van szükség. Ezen túlmenően stratégiai fontosságú objektumok légterét biztosítha­tják még. Így például a paksi atomerőműv­et, fontosabb pályaudvar­okat, például Szolnokot, de hidak vagy gátak védelmét is elláthatjá­k – tette hozzá Kis-Benedek József.

De vajon számít a telepítésn­él, hogy milyen irányból várjuk a rakétákat? A szakértő szerint körbe fedik le a védendő légteret az eszközök.

–Bizonyosan nem Ausztria felől számíthatu­nk ilyen támadásra, és nem is a szomszédos országokbó­l. Inkább keleti vagy délkeleti irányból – vélekedett.

Korom Ferenc magyar vezérkari főnök pénteken írta alá az izraeli fegy verüzletrő­l szóló megállapod­ást. A magyar hadsereg 2022-ben veszi át az első új radareszkö­zöket, amelyek a szovjet korszak óta Magyarorsz­ág birtokában lévő régimódi légvédelmi radarok helyébe lépnek.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary