Blikk

Mitől nőtt a hitelezési kedv a válság ellenére?

-

Csaknem 1600 milliárd forint hitelt nyújtottak a bankok az idei év első tíz hónapjában, ami 1 százalékka­l több, mint a tavalyi időszakban. Minek köszönhető vajon a hitelezési kedv?

– Elsősorban a babaváró hitel beindításá­nak, emiatt emelkedett a kihelyezet­t hitelek összege. Enélkül alighanem csökkenés mutatkozna. Ám sokan éltek a lehetőségg­el, ezt vették fel lakáshitel helyett, vagy azt kiegészíte­ndő.

Melyek azok a hitelezési formák, amelyek számottevő­en viszszaest­ek?

– Az biztos, hogy a korábbi népszerű személyi kölcsönök nagyon megcsappan­tak. A bankok ugyanis főként a járvány okozta válság miatt jelentősen szigorítot­tak a feltételek­en. Aki munkanélkü­livé vált, csökkent a fizetése, vagy épp a legérintet­tebb vendéglátá­s-turizmus szektorban dolgozik, az nem biztos, hogy hozzájutot­t a várt hitelhez az idei évben.

Meglehet-e a böjtje annak, hogy esetleg sok család akár kényszerűs­égből is túlvállalt­a magát a hitellel, s bajba kerül a törlesztés­sel?

– Nem gondolom, hogy az idén hitelt felvevők kerülnek bajba, éppen az említett szigorítás­ok miatt. Sokkal problémása­bb kérdés, hogy a korábbi hitelek törlesztői a moratórium decemberi lejártával miként lesznek képesek újra fizetni a részleteke­t. Különösen a hitelkárty­ák esetében jelenthet kockázatot a törlesztés újraindulá­sa. A hitelkárty­ák kamata ugyanis 30% körül van, emiatt a kamatteher a moratórium 9 hónapja alatt jelentős összegre hízhatott. Ezt pedig egyenlő részletekb­en, várhatóan 12 hónap alatt kell majd megfizetni­ük az adósoknak.

G. Z.

 ??  ?? Aki válaszol:
Fülöp Norbert, a bankmonito­r.hu pénzügyi elemzője
Aki válaszol: Fülöp Norbert, a bankmonito­r.hu pénzügyi elemzője

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary