Blikk

Ne már! Hogy lehet ezt megenni?

A mákos tészta és a véres hurka leszerepel­t, de a csécsi szalonna és disznósajt nyerő volt Külföldive­l teszteltük az igazi magyaros ízeket

- V. J. Z.

Jövő héttől kezdetüket veszik az év végi fékezhetet­len ünnepi lakomák. A különböző országokba­n eltérő fogások kerülnek teríték re; ami itt g yomorforga­tó gusztustal­anság, ott ínyenc csemege. Többségükn­ek eszébe nem jutna fűszeres, sült madárpókot az ünnepi aszta l ra ten n i, mi nt Kambodzsáb­an. De a magyar konyha némely fogása is kiveri a biztosíték­ot más népeknél, és nem csak messzi egzotikus helyeken. Akár Európán belül is fintorogva méregetik kedvenc pacalpörkö­ltünket, a fokhagymás csécsi szalonnát vagy épp a mákos tésztát.

Hogy mennyire sokkolja a külföldiek­et például a véres hurka és a hagymás zsíros kenyér, kiderült a Blikk tesztjén. A három éve Budapesten élő olasz Alessandro Floridiát (36) vendégeltü­k meg hagymás zsíros kenyérrel, disznósajt­tal, szalonnáva­l, hurkával, túrós tésztával és más hétköznapi falatokkal.

Bár a pacalt Olaszorszá­gban is ismerik, igaz, paradicsom­osan, mégis a pacalpörkö­lt volt az egyik nagy kieső a pontozásná­l. Ennél bizarrabbn­ak Alex csak a mákos tésztát értékelte.

– Mint a fűrészpor, száraz, odatapad a torkomhoz, nag yon hiányzik róla valami krém, ha legalább tejfölt tennénk rá, már jobb lenne – tolta el magától az első falat után.

Nem aratott sikert a libazsíros kenyér sem, a disznósajt és a fokhagymás csécsi szalonna viszont igen: utóbbi lett a győztes mindegyik közül. Fogyasztha­tó kategór iában végzett a túrós tészta, a véres hurkából viszont elég volt egyetlen harapás.

- Sok alapanyagr­ól és ételről tévesen gondoljuk, hogy csak a magyar konyhában fordul elő. A töltött káposzta például a mediterrán vidékeken szőlőlevél­lel készül, a csülök és a köröm kedvelt fogás Franciaors­zágban sütve, főzve, a túrós tésztát megtalálju­k Ukrajnában, a lecsót pedig Szerbiában – hívta fel a figyelmet Buday Péter (57) mesterszak­ács.

Talán csak a bográcsg ulyás az, ami biztosan magyar eredetű, de eredetileg nem paprikával készült, hiszen a paprika Amerika felfedezés­ével csak később jutott el Európába.

– Furcsa lehet a külföldiek­nek a karcagi birkapörkö­lt, amibe belefőzik az állat fejét. Összességé­ben az ételeink zsírosságá­t találják meglepőnek más nemzetek. Nyugat-Európában és Amerikában a belsőségek­et, a májat, a pacalt többnyire nem fogyasztjá­k és a mákos tésztáinko­n, süteményei­nken is sokfelé megrökönyö­dnek. Az angolszász országokba­n az édes gesztenyep­üré hat még bizarrul, ott sósan elkészít ve köretnek vagy húsok töltelékek­ént ismert, cukorral, desszertne­k csak a Monarchia területén terjedt el – sorolta a különbsége­ket Buday.

 ??  ?? Alessandro Floridia kicsit tanácstala­nul állt az ételek előtt, hogy melyikkel kezdje a kóstolást
Alessandro Floridia kicsit tanácstala­nul állt az ételek előtt, hogy melyikkel kezdje a kóstolást
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Szakács
Buday Péter
szerint az éte
leink zsírossága furcsa
Szakács Buday Péter szerint az éte leink zsírossága furcsa

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary