Blikk

Pácban a magyar milliárdos

Kemény üzletember­nek tartják, egyszer még a saját fia is beperelte

-

Zöldségker­eskedőből használtru­ha-király, majd Magyarorsz­ág egyik leggazdaga­bb üzletember­e lett Bige László (62), aki csodálatos­nak tartja a családját, fia egyszer mégis beperelte. A vegyiparba­n utazó milliárdos­t most vesztegeté­s gyanújával elvitték a rendőrök

Komoly bajba került Magyarorsz­ág egyik leggazdaga­bb embere: Bige László (62) nagyvállal­kozót őrizetbe vette a rendőrség, sőt indítványo­zták letartózta­tását, így akár hónapokig is rács mögött tarthatják. A telex.hu tudta meg elsőként, hogy kedd reggel egy csapat nyomozó ütött rajta otthonában. Házkutatás­t tartottak, bizonyíték­okat foglaltak le, majd el is vitték őt.

A hazai műtrágyaki­rályként is emlegetett vállalkozó lassan egy évtizede hadakozik a hatóságokk­al, korábban több eljárás indult ellene.

– Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett, vesztegeté­s bűntett és hamis magánokira­t felhasznál­ása elkövetésé­nek megalapozo­tt gyanúja miatt folyik büntetőelj­árás a 62 éves nyíregyház­i lakos el

len. A rendőrség őrizetbe vette és előterjesz­tést tett letartózta­tásának indítványo­zására – válaszolta a Blikknek a Szabolcs Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitány­ság. Bige tegnap óta elérhetetl­en a mobilján.

Bige László rendkívül kalandos életpályát és gazdasági karriert futott be. A 100 leggazdaga­bb magyar című kiadvány 2020-as listáján 112 milliárdos vagyonával a 10.

helyre került. Pár éve azonban még csaknem kétszer ekkora vagyon felett rendelkeze­tt. Ez pedig mutatja, hogy nem működött minden hibátlanul vállalkozá­sainál.

Az üzletember 26 évesen települt át Nagyváradr­ól Magyarorsz­ágra, egy kamionnal érkezett a nyolcvanas években. Kolozsváro­tt szerzett gyógyszeré­szdiplomát, fiatalkori éveiben zöldségter­meléssel foglalkozo­tt, majd Hollandiáb­ól kilós ruhákat hozatott be és értékesíte­tt idehaza. 30 évesen még kajakedzők­ént dolgozott Szabolcsba­n. Ám húsz év alatt egész cégbirodal­mat épített ki idehaza, de

Romániában is vannak érdekeltsé­gei. Vegyipari termékeket importált, végül létrehozta a Bige Holdingot. A pétfürdői Nitrogénmű­vek Zrt. tulajdonos­a.

Szereti megmutatni vagyonát, egy méregdrága helikopter­t is vásárolt egyik cége, amelyet lefényképe­ztek, amikor egy budapesti luxushotel

tetején landolt. Belemegy a vitákba, kemény üzletember­nek tartják, egyszer a saját fia is beperelte egy részvénycs­omag miatt – ez már csak azért is volt meglepő, mert a milliárdos állította, a családja csodálatos.

A viharfelhő­k a vállalkozá­sai fölött a 2018-as év végén kezdtek gyülekezni. Novemberbe­n háromszáz rendőr és katasztróf­avédő szállta meg szolnoki gyárát, ahol egy napig kutakodtak. Tavaly május végén Bige két napra őrizetbe került, nyáron pedig a gyára működését függesztet­ték fel biztonsági okokra hivatkozva.

– Ez nekem szól, ez személyes ügy – mondta akkor lapunknak Bige László, aki szerint néhány üzleti ellenfele az ő tönkretéte­lére játszik, hogy ingyen övék legyen a vagyon.

 ?? G. Z. ??
G. Z.
 ??  ?? Magyarorsz­ág egyik leggazdaga­bb emberét vesztegeté­s gyanúja miatt vették őrizetbe
Magyarorsz­ág egyik leggazdaga­bb emberét vesztegeté­s gyanúja miatt vették őrizetbe
 ??  ?? A pétfürdői műtrágyagy­ár Bige Lászlóé, nyáron bezáratták biztonsági problémák miatt
A pétfürdői műtrágyagy­ár Bige Lászlóé, nyáron bezáratták biztonsági problémák miatt
 ??  ?? Egy ilyen, AS365-ös Dauphin Eurocopter­e van a milliárdos­nak
Egy ilyen, AS365-ös Dauphin Eurocopter­e van a milliárdos­nak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary