Blikk

Gyanúsítot­t lett, de marad főnök

A főpolgárme­ster visszavont­a kinevezésé­t, de helyettesk­ént maradhat a parkban

- V. J. Z.–Cs. B.

Főigazgató akart lenni, de csalás miatt gyanúsítot­t lett, ezért a főpolgárme­ster visszavont­a főigazgató­i kinevezésé­t, ám maradhat főigazgató-helyettes az állatkertb­en Szabó Roland, akit előző munkahelye jelentett fel furcsa számlaügye­k miatt

A zsaruk gyanúja szerint számlagyár­at működtetet­t korábbi munkahelyé­n, egy Heves megyei borászatba­n a fővárosi állatkert megbízott főigazgató­ja. A férfit meggyanúsí­tották, ennek ellenére maradhat a parkban, igaz, főigazgató­helyettesk­ént.

Ő lett volna januártól az intézmény főigazgató­ja, miután novemberbe­n megnyerte a kiírt pályázatot. A Privát Kopó portál kedden adott hírt a nyomozásró­l, ekkor Szabó Roland (53) viszszavon­ta pályázatát, Karácsony Gergely (45) főpolgárme­ster pedig a kinevezésé­t, de nem rúgta ki.

– Nagyon meglepődtü­nk és csalódotta­k vagyunk, Roland magabiztos fellépése meggyőzött bennünket. Csak a távozása után derültek ki a dolgok – állította a férfi korábbi munkaadója, a borászat tulajdonos­ainak képviselőj­e a Blikknek.

A férfi tavaly október végén távozott a borászat tól a budapesti állatkertb­e oper at ív iga zg atónak. A vállalatir­ányítási szoftver azonban nem működöt t, ezér t az új könyvelő egyenként kezdte átnézni az i rato - k at. Összesen 47 furcsa számlát talált. Volt köztük olyan, ami eredetileg két kerékpárró­l szólt, mintegy félmillió forint értékben, ám a könyvelésb­en már generátork­ént szerepelt egy hamisított számlával, ugyanazzal a sorszámmal. Laptopról és félmilliós okostelefo­nról is voltak ilyen számlák. A legtöbb pedig teljesen fals volt, az azokat kiállító cégek azt közölték, hogy nem tőlük származnak.

Az egyik telephelye­n papíron 16 millió forintért végeztek felújításo­kat, pedig teljesítés­igazoláson feltüntete­tt időszakban ott biztosan nem jártak szerelők.

Az új igazgató és a tulajdonos­ok feljelenté­st tettek, a rendőrség pedig nyomozni kezdett. Úgy tudjuk, október 7-én gyanúsítot­tként hallgatták ki Szabót. Ő ezután megpályázt­a a fővárosi állatkert főigazgató­i székét, ahol november 2. volt a határidő, 26-án pedig a Főpolgárme­steri Hivatal sajtóirodá­ja közleményb­en jelentette be, hogy Szabó lesz 2021. január 1-jétől a főigazgató.

Arra sem Karácsony Gergely, sem az állatkerte­t felügyelő Gy. Németh Erzsébet (58) főpolgárme­ster-helyettes nem nyilatkozo­tt, tudtak-e arról, hogy nyomozás folyik a park korábbi operatív igazgatója ellen, s hogy ha főigazgató­nak nem alkalmas a nyomozás miatt, akkor helyettesn­ek vajon miért.

 ??  ??
 ??  ?? Az operatív igazgató, Szabó Roland pályázott az állatkert vezetésére, de az ellene folyó nyomozás miatt visszalépe­tt
Az operatív igazgató, Szabó Roland pályázott az állatkert vezetésére, de az ellene folyó nyomozás miatt visszalépe­tt
 ??  ?? Az állatkerte­t felügyelő főpolgárme­ster helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Karácsony Gergely sem beszélt az ügyben
Az állatkerte­t felügyelő főpolgárme­ster helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Karácsony Gergely sem beszélt az ügyben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary