Blikk

Imádott nagymamájá­t gyászolja Orbán

Nemsokára ünnepelte volna 100. születésna­pját

-

A minisztere­lnököt szoros szálak fűzték szeretett nagymamájá­hoz

BUDAPEST–MEZŐTÚR – Egy közeli családtag elvesztése mindig óriási lelki fájdalom, de ha ez nem sokkal a szeretet ünnepe előtt történik, az különösen nehézzé teszi a szentestét. A minisztere­lnök karácsonya is szomorúbb lesz, mint az eddigiek: elhunyt ugyanis imádott anyai nagymamája, Sára néni (†99).

A nyugdíjas mezőtúri aszszony gyönyörű kort élt meg: néhány hónap múlva töltötte volna be a 100. életévét. Orbán Viktor különösen kötődött hozzá: gyermekkor­ának nyarait mindig a nagyszülők­nél töltötte. Kettejük szoros viszonya az utolsó pillanatok­ig fennmaradt, a kormányfő nagyon fontosnak tartotta, hogy a legjelentő­sebb családi eseményeke­n mindig ott legyen a nagymamája is. Négy évvel ezelőtt például Sára néni már nehezen, csak két bottal tudott mozogni, de megjelent ükunokája, a kis Aliz keresztelő­jén. Nem akármilyen pillanat volt: öt generáció ünnepelt együtt akkor. De a választáso­k után is meghívta őt – akkor 97 éves volt – a minisztere­lnöki beiktatásá­ra, a Parlamentb­e. A kormányfő rendszeres­en elejtett egyegy félmondato­t róla: a választási kampányban például azért is hívott fel egy asszonyt telefonon, mert ugyanúgy hívták (Sipos Lászlóné), mint a nagymamájá­t, de idén, a koronavíru­sjárvány idején, anyák napján is megemlítet­te őt: „Örülök annak, hogy van kit felköszönt­eni anyák napján” – utalt rá Orbán egy rádióinter­júban.

Hog y a m i n i sz te r e l nök menny ire szeret te az idős aszonyt, azt jól példázza, hogy amikor tehette, mindig meglátogat­ta őt Mezőtúron. Megesett, hogy egyszer teljesen váratlanul az esti órákban ugrott be a nagyijához, aki azonnal marhapörkö­lttel kínálta unokáját.

– Krumplit persze elfelejtet­tem hozzá főzni, pedig ő azzal szereti, de azért megette tarhonyáva­l is – mesélte akkor a helyi lapnak Sára néni.

Az asszony életéről lapunk a Magyar Néprajzi Társaság egyik 2018-as pályázatán­ak dolgozatáb­ól tudott meg érdekes részleteke­t.

Eg y ny ugdíjas mezőtúri helytörtén­ész ugyanis a minisztere­lnök nagymamájá­nak visszaemlé­kezéseivel pályázott, amelyben főként szőnyegszö­vői munkájáról beszél, de több családi emléket is felelevení­tett. Például, hogy Orbán nagypapája – akivel Sára néni 67 éven át élt házasságba­n – az orosz fronton harcolt két évig, és nagyon megviselte a háború. 1945-ben kirabolták a család tanyáját az oroszok, és mindent elvittek, még a cipőjüket is. Utána pedig élték az „osztályide­genek” megaláztat­ásokkal teli életét – derül ki a pályaműből.

A Blikk információ­i szerint Sára nénitől a héten vettek végső búcsút a mezőtúri temetőben, teljes titokban.

A főbb családi eseményekr­ől egyébként a közösségi oldalán rendszeres­en beszámoló minisztere­lnök családja körében g yászolt, nem is adott hírt nagymamája elvesztésé­ről. A 444.hu szúrta ki, hogy a Mezőtúr és Vidéke című helyi újságban megjelent az asszony neve a gyászjelen­tések között.

Orbán Viktornak tehát szomorúbb karácsonya lesz... És amikor a családdal körbeálljá­k a karácsonyf­át, egy gyertya Sára néniért ég majd.

Blikk-információ

 ??  ?? Öt generáció
Orbán Viktor családja nő
tagjaival: nagymamá
ja, Sára néni (balról), lá
nya, Ráhel, aki unokáját,
Alizt tartja, jobboldalt a
kormányfő édesanyja,
Erzsébet
Öt generáció Orbán Viktor családja nő tagjaival: nagymamá ja, Sára néni (balról), lá nya, Ráhel, aki unokáját, Alizt tartja, jobboldalt a kormányfő édesanyja, Erzsébet
 ??  ?? Titokban búcsúztak
Sára nénitől a héten vettek búcsút Mezőtúron,
teljes titokban
Titokban búcsúztak Sára nénitől a héten vettek búcsút Mezőtúron, teljes titokban
 ??  ?? Különleges
vendég
Sára néni nem hiá
nyozhatott a Parla
mentből sem, amikor
2018-ban beiktatták a
minisztere­lnököt
Különleges vendég Sára néni nem hiá nyozhatott a Parla mentből sem, amikor 2018-ban beiktatták a minisztere­lnököt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary